28.04.2020 u 17:33 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Vaskularni hirurg dr Dušan Babić: Hemoroidi mogu da se povuku – evo šta treba da radite!

Mr sc. med. Dušan Babić, opšti i vaskularni hirurg, dugogodišnji je ekspert
IKVB „Dedinje“ i Univerzitetske kardiovaskularne klinike u Skoplju. Profesor je i edukator iz vaskularne hirurgije, prepoznat u regionu i kao stručnjak u dijagnostici i lečenju problema hemoroida.

2dr-dusan-babic

Za magazin Lena dr Babić govori kako da ljudi koji pate od hemoroida pomognu sebi u kućnim uslovima.

-Pre svega, svi bi trebalo da pripaze na ishranu. U najvećem broju slučajeva hemoroide je moguće lečiti sprovođenjem posebnog režima ishrane, adekvatnom higijenom oko čmara i lekovima koji se upotrebljavaju lokalno. Kod doktora, ako tegobe ipak postanu suviše izražene, mogu da se upute tek kad u potpunosti savladamo epidemiju korona virusa. Stručnjak će tada odlučiti da li su kandidati za hirurško lečenje, ili problem može da se reši nekom drugom metodom.

Šta treba da znamo o hemoroidima?

-To su jastučaste nakupine tkiva ispunjene krvnim sudovima, kolalizovane su na samom kraju rektuma – u anusu i ima ih svaka osoba. Kontrolišu pražnjenje creva, a kada kažemo da neko ima hemoroide, mislimo zapravo na to da je došlo do njihovog uvećanja.

Kako pacijenti danas mogu sebi da pomognu u kućnim uslovima?

-Hemoroidi mogu da se povuku, to dosta zavisi od samih pacijenata. Vlakna u namirnicama su odličan izbor jer sprečavaju zatvor, na trpezi svakog a ne samo onog ko ima probleme sa uvećanim hemoroidima treba da se nađu pasulj, cvekla, brokoli, jabuke, smokve, orašasti plodovi, semenke, integralni hleb…

Šta je još važno da znamo?

-Mora se biti bar 6 – 8 čaša vode dnevno. Treba da se ograniči konzumiranje alkohola koji izaziva dehidrataciju i gaziranih pića, ali i začinjene hrane jer pomaže krvarenju. Fermentisana hrana i probiotici održavaju dobre bakterije u digestivnom traktu, preporučujem kefir i jogurt. U ovom slučaju i blago vežbanje je lek.

Kakvu higijenu savetujete?

-Posle svake nužde treba obaviti higijenu mlakom vodom, a ne grubim toalet papirom. Voda se ne sme izostaviti jer zaostale fekalije mogu da pogoršaju postojeće simptome. Mast za hemoroide može da ublaži tegobe u kratkom roku, najbolje je ostaviti je da deluje tokom noći. Delotvorni su i čepići.

Izvor: stil

Vaš komentar na članak: