13.02.2021 u 22:36 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

NI SLUČAJNO NE BACAJTE LJUSKE JAJA! Ubacite ih u jabukovo sirće, evo šta će se desiti! MILIONI ŽENA OVO DIJELE

Jaja su jedno od omiljenih namirnica za doručak u mnogim domovima, bilo da ih kuvate ili pržite kao jaje na oko, omlet ili kajganu.

egg-4059957_1280

Ali, ljuske od jaja uvek završe u kanti za smeće. Međutim, niste ni svesni kakvu grešku pravite.

Naime, ljuske od jaja sadrže čak 90 odsto kalcijuma- minerala koji čuva naše kosti i daje doprinos cjelokupnog zdravlju. Naravno, nećemo ih baš grickati, ali postoje razne drugi načini na koje ih možemo upotrebiti.

Zdravstvene prednosti

Postoje brojna istraživanja američkog „National Institute of Health“ o prahu od mljevenih ljuski jaja, a rezultati su odlični. Naime, prašak od ljuske jaja imaju brojna pozitivna dejstva na organizam.

Studije su utvrdile da je ljuska od jajeta odlična za kosti, za pravilan rad štitne žlezde, u lečenju gastritisa, kao i da jača organizam.

Ljuske jajeta sadrže savršen skup idealnih supstanci za liječenje karijesa, te pored kalcijuma ima i 27 drugih minerala. Sastav ljuske jaja je isti kao kod naših zuba.

Ljuske jaja mogu pomoći u liječenju ortopedskih bolesti. Vitamini i minerali koji se nalaze u ljuski, mogu pomoći u smanjenju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi.

Sadrže dosta kalcijuma, te jačaju kosti. Osim toga, smanjuju holesterol i krvni pritisak.

Pola kašičice mljevene ljuske od jaja sadrži 1.000 do 1.500 ml kalcijuma, a to je 90 posto naše potrebe dnevnog unosa.

Nema više zagorjelih šerpi i tiganja

Koliko vam se puta desilo da vam zagori omiljeno jelo? Sigurno vam je i te kako poznata ljutnja koju osjećate u tom momentu. Ali, uz trik sa ljuskama od jaja zagorjela hrana postaje prošlost.

Izmrvite nekoliko ljuski od jaja u tiganj sa zagorelom hranom, dodajte malo soli i vruće vode, te sunđerom izribajte tiganj.

Oštri nožiće u mikseru (multipraktiku)

Stavite nekoliko ljuski od jaja u zamrzivač na pola sata, a zatim u mikser. Dodajte malo vode pa uključite mikser. Rezultat su oštri nožići kao tek kupljeni.

Ljuske od jaja kao đubrivo za biljke

Ljuske od jaja su pune kalcijum-karbonata koji je dobar za biljke. Posušite ljuske i sameljite u prah ili koliko je god sitno moguće. Čuvajte prah u tegli kako bi vam uvijek bio nadohvat ruke.

Pomiješajte prah od ljuske s malo zemlje za cvijeće, te stavi na mjesto gdje je potrebno malo đubriva. Ljuske dobro operite, stavite u vrelu vodu i prokuhavajte 10 minuta. Ne koristite ljusku od sirovih jaja.

Prokuhane ljuske osušite, stavite u rernu na 150 stepeni deset minuta. Na kraju ih izblendirajte. Prah čuvajte u frižideru. Dnevno uzimajte 1,5 do tri kašičice.

Evo kako ćete znati da je sigurno jesti ljuske od jaja:

• Ako jaja nisu kuhana, onda kuhajte ljusku barem 10 minuta kako bi se uništile potencijalne štetne bakterije.

• Ostavite ljuske da se ohlade te ih sameljite u prah.

• Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.

Domaće sredstvo za čišćenje

Osušene ljuske jajeta sameljite u blenderu dok ne dobijete fini prah. Pomiješajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mješavinom možete čistiti zagorele šerpe ili plehove, kamenac na WC šolji i druge “uporne” naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.

( LijekiPriroda.com )

Vaš komentar na članak: