07.07.2018 u 11:21 | Zdravlje | Komentara:

PODIGNITE NOGE U OVAJ POLOŽAJ I DRŽITE 20 MINUTA: Efekat će vas oduševiti, KAKO OVO RANIJE NISMO ZNALI!

Navikli smo da živimo ubrzanim načinom života. Zbog toga danas mnogi cijene djelotvorne vježbe koje ne zahtjevaju puno napora i ne oduzimaju mnogo vremena.

noge-zrak

Za vas smo pronašli vježbu koja će vam pomoći da se odmorite i dramatično poboljšate raspoloženje za samo 20 minuta dnevno.

PODIGNITE NOGE ISPRAVNO

1. Izaberite udoban položaj u blizini zida i stavite jastuk ili meki valjak ispod donjeg dijela leđa.

2. Podignite noge i protežite ih uz zid. Tvoje ruke trebaju biti opuštene pored tijela.

3. Ostanite u ovom položaju 15-20 minuta.

Važno je da vaša odjeća ne blokira ili ometa cirkulaciju krvi. Nosite običnu, udobnu odjeću bez gume.

Obratite pažnju da ne ležite previše udaljeni od zida ili previše približeni zidu.

1. OSJEĆAJ TEŽINE U NOGAMA ĆE NESTATI

Osjećaj otekline i težine u nogama je povezan sa slabom cirkulacijom. To može biti uzrokovano i slabijim radom srca ili bubrega, prekomjernom težinom ili nezdravom prehranom. Svakako, morate odrediti razlog oticanja i liječiti ga. Ali ova vježba može postati vrlo dobar dodatak glavnom tretmanu, jer podizanje nogu doprinosi poboljšanju cirkulacije krvi.

2. NOGE VAS NEĆE BOLJETI U VISOKIM ŠTIKLAMA

Žene se često osjećaju umorno kada nose visoke pete, a to je zbog slabe distribucije tjelesne težine koju visoke štikle uzrokuju. Nakon dugog dana u štiklama, bilo bi sjajno da podignete noge na neko vrijeme. Kad se vratite kući, skinite cipele, podignite noge i opustite se.

3. PROBAVNI SISTEM ĆE SE POPRAVITI

Podizanje nogu u zrak poboljšava rad vašeg želudac. Opskrba krvlju unutarnjih organa poboljšana je dreniranjem krvi iz nogu. Glatki mišići koji su odgovorni za peristaltiku želuca postaju tonirani (peristaltika je kontrakcija mišića potrebna za kretanje probavljive hrane). Istovremeno, povećana cirkulacija krvi poboljšava rad probavnog sistema. Ako redovno vježbate, većina hranjivih tvari koje konzumirate brzo će se apsorbirati.

4. NEĆETE BITI POD STRESOM

Bićete opušteniji u ovom položaju i više ćete kisika udisati, a samim time će se i cirkulacija krvi popraciti. Ovo je korisno za živčani sistem i smanjuje napetost mišića tijela.

5. KVALITET SNA ĆE SE POPRAVITI

Jedan od razloga za nesanicu je osjećaj u nogama. Redovno podizanje nogu pomoći će vam da se riješite tih simptoma. Štoviše, mozak će dobiti više kisika kroz ispravno disanje i poboljšanu cirkulaciju krvi. Vaš san postaje sve dublji i bolji. Boravak u ovom položaju sličan je meditaciji, što znači da se osoba ne ometa malim problemima, čuvajući tijelo i um u miru.

Izvor: novi.ba

Vaš komentar na članak: