02.12.2018 u 17:11 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

OVO SU PRVI ZNACI RAKA DEBELOG CRIJEVA: Treba da znate, ako se otkrije na vrijeme onda je izlječiv

Rak debelog crijeva drugi je po redu vodeći uzrok gubitka života zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti diljem svijeta, tvrde stručnjaci, unatoč činjenici što se ova bolest može izliječiti kirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi.

Debelo-crijevo-rak

Rak debelog crijeva predstavlja drugi po redu uzrok smrtnosti zbog malignih bolesti (u muškaraca iza raka pluća, a u žena iza raka dojke). Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, kemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

Nažalost, simptomi raka debelog crijeva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti provoditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokozizične skupine.

Na pojavu raka debelog crijeva mogu uticati genetske predispoziicje, ali i drugi faktori kao što su nezdrava ishrana, gojaznost, konzumiranje alkohola, pušenje. Zbog svega toga se trebate zdravo hraniti jer ćete zdravom ishranom spriječiti, ali i izliječiti mnoge bolesti.

Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i liječenje započne odmah, on je izlječiv.

1. Umor
Jedan od glavnih simptoma raka debelog crijeva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan s tisućama tegoba, stanja i bolesti, no ako također osjećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

2. Anemija

Niska razina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog crijeva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blijede desni, osjećaj trnaca u rukama i nogama te umor.

Ako je vaš liječnik ustanovio kako imate nisku razinu hemoglobina, preporučuje se provesti kolonoskopiju i pregled gastrointestinalnog trakta.

3. Krvava stolica
Krv u izmetu može biti posljedica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji u pravilu prethodi raku debelog crijeva) ili nekog drugog zdravstvenog problema. Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je riječ i ignorirate prisutnost krvi u stolici, neovisno o kojoj je količini riječ.

Ako je prisutna krv svijetlo crvena, odmah se javite liječniku na pregled.

Osim toga obratite pažnju i na:

- Česte proljeve
- Moguće je i da imate stalno zatvor
- Mučnine
- Povraćanje
- Mlakorvnost
- Stolica debljine olovke
- Gubitak apetita
- Nagli gubitak kilograma

Izvor: depo

Vaš komentar na članak: