27.05.2018 u 7:14 | Zdravlje | Komentara:

VIŠE SE NEĆETE SRAMOTITI ZBOG NEUGODNOG ZADAHA: Evo kako da uništite sve bakterije u ustima

Mnogi čimbenici mogu dovesti do neugodnog zadaha, a često je istovremeno prisutno više njih. Upravo zbog toga, moguće je i da neugodni zadah ostane uprkos uklanjanju jednog od čimbenika.

zadah

Kako biste se jednom zauvijek riješili neugodnog zadaha, potrebno je prepoznati i ukloniti sve čimbenike koji igraju ulogu u njegovom nastanku. Upravo zbog toga iznimno je važno poznavanje njegovih uzroka. Neki od najčešćih su:

1. Nepravilna higijena

Neugodan zadah mogu uzrokovati različiti čimbenici, ali najčešći razlog je ipak nepravilna higijena. Nakupljanje bakterija u usnoj šupljini ili oštećenom zubu gotovo uvijek ima za posljedicu neugodan zadah.

Ako vaši problemi sa zadahom traju već neko vrijeme, to može značiti i neki zdravstveni poremećaj, poput upale desni koja se stvara kada se na zubima nakupi kamenac.

Ako se nakon jela zubi ne očiste, bakterije se brzo umnožavaju i uzrokuju ne samo neugodan zadah, već i zubni plak. Bakterije iz plaka dovode do upale desni, ali i do oštećenja koštanih struktura, stoga je pravilna higijena od iznimne važnosti.

2. Prehrana

Ponekad loš zadah mogu uzrokovati određene namirnice koje ste konzumirali (najčešće luk, češnjak, ali i brojne vrste povrća i začina).
Premda navedeno nije uzrok dugotrajnog neugodnog zadaha, potrebno je napomenuti kako četkanje zubi nakon ovakvog obroka najčešće neće u potpunosti ukloniti neugodan zadah, jer tvari koje ga uzrokuju krvotokom dospijevaju u pluća, a potom se izlučuju u obliku neugodnog zadaha koji se zadržava sve dok tijelo u potpunosti ne eliminira ove tvari.

Neugodan zadah često je posljedica i neuravnotežene prehrane, stoga biste trebali izbjegavati sve vrste dijeta, a osobito prehranu siromašnu ugljikohidratima.

3. Suhoća usne šupljine

Uzrok neugodnog zadaha može biti i suhoća usne šupljine, koja je ujedno i glavni razlog jutarnjeg zadaha. Naime, tijekom noći je lučenje sline znatno smanjeno, a izostankom ovog zaštitnog mehanizma bakterije se slabije uklanjaju s površine zubi i sluznice, što rezultira neugodnim zadahom.

Ova vrsta zadaha smatra se normalnom i ne liječi se.

Međutim suhoća usta može se javiti i kao simptom bolesti žlijezda slinovnica, kod poteškoća s prohodnosti dišnih putova i stalnog disanja na usta. Osim toga, ona se može javiti i kao nuspojava uzimanja nekih lijekova, posebice onih iz skupine antidepresiva.

Također, osobe koje iz bilo kojeg razloga ne jedu dovoljne količine hrane često razvijaju neugodan zadah, s obzirom da im nedostaje poticaja za lučenje sline.

4. Duhan

Osim karakterističnog zadaha po duhanskom dimu, pušači često boluju od parodontnih bolesti, stoga je zadah kod pušača obično posljedica upravo ove kombinacije.

5. Druga medicinska stanja
Neugodan zadah može biti i znak bolesti. Ukoliko vaš stomatolog utvrdi on nije posljedica oralnih problema, bilo bi dobro da posjetite liječnika opće prakse.

Najčešće bolesti koje mogu uzrokovati neugodan zadah su:

  • Lokalne infekcije dišnog sustava
  • Kronični sinusitis
  • Kronični bronhitis
  • Mononukleoza
  • Dijabetes
  • Povrat želučane kiseline iz želuca (GERB – gastroezofagealna refluksna bolest ili hijatalna hernija).
  • Bolesti jetre ili bubrega
  • Kronična infekcija pluća, upala dušnika ili pluća te apscesa pluća
  • Poremećaj u radu metabolizma

Kako spriječiti neugodan zadah?
Pravilnom i redovitom higijenom usne šupljine i promjenom određenih prehrambenih navika većina ljudi uspijeva sama riješiti problem zadaha iz usta. Međutim, ukoliko uz pomoć sljedećih savjeta ne uspijete riješiti problem neugodnog zadaha, trebali biste posjetiti stomatologa.

Dakle, ukoliko i sami imate problem neugodnog zadaha, sljedeća pravila biste trebali uključiti u svoju svakodnevnu rutinu:

1. Higijena

Četkajte zube kružnim pokretima nakon svakog jela (najkraće tri minute), a ukoliko niste u mogućnosti isperite usnu šupljinu sa što većom količinom vode. Pritom nemojte zaboraviti jezik – bakterije koje se na njemu nakupljaju najčešći su uzrok neugodnog zadaha. Također redovito mijenjajte četkicu za zube.

Najmanje jednom dnevno koristite zubni konac kako biste odstranili i najmanje ostatke hrane. Pristojna zamjena zubnom koncu mogu biti i čačkalice (preporučuju se plastične), no one vam ipak neće pomoći u čišćenju stražnjih zubi koji su opasniji po zdrav zadah od onih prednjih.
Osim toga, pripazite na proteze, zubne mostove i mobilne aparatiće. Njih je također potrebno redovito i temeljito čistiti.

Uz pravilnu higijenu spriječit ćete nakupljanje bakterija, a time i ukloniti najčešći uzrok neugodnog zadaha.

2. Prehrana i dovoljno tekućine

Već smo spomenuli kako je neadekvatna prehrana čest uzrok neugodnog zadaha, a osobito začinjena hrana i namirnice intenzivnog mirisa. Ovakvu prehranu pokušajte izbjegavati, a konzumirajte dovoljno vlakana, cjelovitih žitarica, svježeg voća i povrća.

Namirnice koje se preporučuju za svjež dah su lisnato povrće, jabuke, celer i naranče – one ne samo da osvježavaju dah već i čiste zube, a uz to potiču i protok sline. Također, hrana bogata antioksidantima i vitaminom C doprinosi zdravom zubnom mesu, a suplement koenzima Q10 može pomoći kod liječenja oštećenog zubnog mesa.

Osim toga preporučuje se i žvakanje svježeg peršina, listića mente ili žvakaćih guma bez šećera, koji potiču lučenje sline i osvježavaju dah. Osim toga, peršin je bogat zelenim pigmentom, klorofilom, koji je moćan osvježivač.

Možete koristiti i ulje metvice (mente) tako da nekoliko kapi nakapate na jezik. Osim što je ugodne arome, ulje metvice je vrlo učinkovito kod uništavanja bakterija.

Dehidracija često može prouzročiti neugodan zadah, stoga se preporučuje konzumacija velikih količina vode, namirnica koje potiču lučenje sline, a u osobito teškim slučajevima i nadomjesci u vidu umjetne sline.
Izbjegavajte kavu i alkohol s obzirom da oni uzrokuju neugodan zadah.

3. Redovite kontrole kod stomatologa
Najmanje jednom godišnje potrebno je posjetiti stomatologa i napraviti kompletan pregled i čišćenje usne šupljine i zubi.

Dubinsko čišćenje može ukloniti plak i bakterije koje svakodnevno četkanje i čišćenje zubnim koncem mogu propustiti. Također, redovitim kontrolama na vrijeme možete sanirati poteškoće koje mogu dovesti do dugotrajnog neugodnog zadaha.

Pored raznih lijekova i preparata mi imamo prirodni lijek koji je mnogo jeftin a dosta učinkovitiji od svega.

SASTOJCI SU :

  • 1 čaša tople vode
  • pola kašičice cimeta
  • 1 kašičica meda
  • 2 limuna

U posudi pomiješati prvo med i cimet.

Dodati sok od dva limuna,zatim sipati vodu i sve dobro dobro izmiješati.
presuti u staklenu flašicu i ispirati ustane jednom na dan (ponekad možete i dva puta9.
Ovaj način je zaista efikasan a to ćete osjetiti i sami kada krenete koristiti.

Izvor: novi.ba

Vaš komentar na članak: