15.04.2018 u 8:31 | Zdravlje | Komentara:

Ova djevojka je svaku NOĆ prije spavanja jela jabuku 30 dana, evo šta joj se dogodilo

Svi znateda je zbog zdravlja dobro svaki dan pojesti jednu jabuku. Ana (29) je to i učinila, a ono što se dogodilo nakon toga drastično je promijenilo njen život i to na bolje.

jabuka-djevojka

“Imala sam lošu probavu, osjećala se naduto i bila sam sklona debljanju iako sam trenirala i dosta se kretala. Onda sam pročitala kako su jabuke bogate vlaknima i da bi trebalo pojesti barem jednu dnevno. Odlučila sam da poslušam taj savjet i nakon toga sam se preporodila”, počela je svoju priču.

Svako veče tako bi dok gleda televiziju pojela jednu jabuku i sada se te navike više ne može riješiti.

“Večeram nešto laganije i oko 22 sata pojedem jabuku. Ujutro se osjećam mnogo ‘lakše’, a ono što mi je najbitnije, svako jutro imam stolicu, što je prije bila rijetkost. Prije bih na toalet išla svaka dva do tri dana, nekad bi prošlo i duže vremena, a sada mi je čudno ako to ne obavim čim se probudim. Ako jednu veče ne pojedem jabuku, stolica mi odmah ujutro izostane”, priznaje ona. Dodala je kako je pokušala isto s nekim drugim voćem, ali da bi jabuka uvijek bila najbolja.

Pitate se zbog čega je to tako?

Jedna jabuka srednje veličine, naime, sadrži oko 4 grama vlakana koja su izuzetno važna za čovjekovu probavu. Osim toga, s obzirom na to da je bogata vlaknima jabuka će vas duže držati sitima iako ima tek oko 95 kalorija.

Ljudski organizam duže probavlja složena vlakana nego šećer ili rafinirane žitarice pa je to još jedan od razloga zašto bi ih trebali jesti. Naime, preporučuje se da u organizam dnevno treba unijeti od 25 do 40 grama vlakana.

Osim što je dobra za probavu i ubrzava metabolizam, jabuke pomažu i kod otežanog disanja. Ako konzumirate pet ili više jabukanedjeljno poboljšaće se funkcija pluća zbog antioksidansa koji se nalazi u kori jabuke. Osim toga, osobe koje jedu više od jedne jabuke dnevno imaju manji rizik od oboljevanja od nekoliko vrsta raka – jajnika, dojke, prostate, debelog crijeva, jednjaka…

Jabuke su dobre i za zdravlje srca, povezanu su sa smanjenim rizikom od dijabetesa, dobro dejluju na zdravlje kostiju i štite mozak od starenja.

Izvor: vecernji

Vaš komentar na članak: