22.07.2020 u 14:26 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Svi čekaju vakcinu, a pojavio se lijek protiv kovida na kojem radi i ljekar sa Balkana: Broj teško oboljelih smanjuje za 79 odsto, infekciju svodi na običnu kijavicu

Preliminarni rezultati kliničkog ispitivanja sugerišu da bi novi lijek pod radnim nazivom SNG001 mogao dramatično da smanji broj ozbiljno oboljelih od kovida-19, tvrdi britanska kompanija koja ga razvija, a čiji je jedan od osnivača profesor dr Ratko Đukanović.

syringe-4544448_1280

Lek biotehnološke kompanije iz Sautemptona Synairgen koristi protein pod nazivom interferon koji telo proizvodi kada dobije virusnu infekciju i za sada se pokazao više nego odličnim u smanjenju teškog oblika bolesti, piše BBC.

Kompaniju Synairgen osnovali su profesori Dona Dejvis, Ratko Đukanović i Stiven Holgejt, koji, kako se navodi, nastavljaju da igraju aktivnu ulogu u razvoju te kuće.

KO JE PROFESOR ĐUKANOVIĆ?

Univerzitetu Sautempton. Imenovan je za profesora respiratorne medicine u Sautemptonu 2004. godine, a postao je profesor medicine 2011. godine. Na Univerzitetu obavlja više rukovodećih mesta, pa je i direktor Odeljenja za infekcije, upale i imunitet. Nadgledao je spajanje ovog odeljenja sa Odeljenjem za kliničke neuronauke, formirajući novo Odeljenje za kliničke i eksperimentalne nauke. Profesor Đukanović je direktor Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja Respiratorne biomedicinske istraživačke jedinice i direktor Centra za biomedicinska istraživanja Sautemptona.

Profesor Đukanović vodi grupu naučnika, uključujući i postdiplomce koja se bavi ulogom inflamatornih ćelija (među kojima su i T-ćelije) u astmi i hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća. Njegov tim, između ostalog. istražuje procese izazvane alergenima i virusima u potrazi za novim lekovima.

Kako je otkriven lek?

Protein se inhalira direktno u pluća pacijenata obolelih od koronavirusa, i to koristeći nebulizator (neka vrsta složenijeg inhalatora), s idejom da se podstakne imunski odgovor. Prva otkrića pokazuju da je ovakav vid lečenja smanjio broj onih koji su razvili težak oblik kovida-19 tj. onih kojima je potrebna mehanička ventilacija, za 79 odsto. Pacijenti su imali dva do tri puta više šansi da se oporave do nivoa da to ne remeti njihove svakodnevne aktivnosti, tvrdi Synairgen.

Oni navode da je ovo ispitivanje ukazalo na “veoma značajno” smanjenje tegoba, posebno rezdukciju simptoma nedostatka vazduha kod pacijenata koji su lečeni na ovaj način. Takođe se i prosečno vreme pacijenata provedeno u bolnici smanjilo za trećinu, u poređenju sa devet na šest dana. U ispitivanju je učestvovao 101 dobrovoljac, smešteni u devet bolnica u Velikoj Britaniji zbog infekcije kovid-19. Polovina učesnika dobila je lek, a druga je dobila placebo – neaktivnu supstancu.

Pravila obavezuju Synairgen da objavi preliminarne rezultate ispitivanja. Rezultati još nisu objavljeni u časopisu sa recenzijom, niti su dostupni svi podaci. BBC navodi da, ako su rezultati takvi kao što ta kompanija tvrdi, biće to važan korak u napretku lečenja koronavirusne infekcije.

Naučnik zadužen za ovo ispitivanje Tom Vilkinson kaže da će, ukoliko se rezultati potvrde u većoj studiji, novi lek predstavljati preokret.

Ispitivanje je relativno malo, ali ima vrlo snažnih nagoveštaja da je lečenje efikasno za pacijente, kaže on.

“Ne bismo mogli da očekujemo mnogo bolje rezultate od ovih”, rekao je izvršni direktor Synairgena Ričard Marsden.

Rezultate je opisao kao “veliki proboj u lečenju hospitalizovanih pacijenata kovid-19”. Mardsen kaže da će kompanija u narednih nekoliko dana predstaviti svoja otkrića medicinskim regulatorima širom sveta kako bi videli koje dodatne informacije su im potrebne kako bi odobrili lečenje. Taj proces bi mogao da potraje mesecima, iako je britanska vlada, i još neki drugi, najavila da će ubrzati proceduru odobravanja obećavajućeg načina lečenja. Moguće je da će biti odobren po hitnom postupku, kao što je to bio slučaj s remdesivirom u maju. Druga mogućnost je da se odobri davanje leka većem broju ljudi i da se tako prati da li je bezbedan i efikasan. Ako dobiju odobrenje, lek i inhalatori koji se koriste za njega mogli bi da se proizvode u velikim količinama. Mardsen kaže da je dao instrukcije kompanijama jo u aprilu da počnu s proizvodnjom većeg broja da bi se obezbedili da imaju dovoljno za isporku ako rezultati budu ohrabrujući.

On veruje da Synairgen može da isporuči najmanje “100.000” doza mesečno do zime.

Kako ovaj lek deluje?

Interferon beta je deo prve linije odbrane od virusa, i upozorava telo da ga očekuje napad virusa. Izgleda da koronavirus suzbija njegovu proizvodnju, kao deo strategije napada na naš imunski sistem. Novi lek je posebna formulacija interferona beta koji se direktno ubacuje u disajne puteve pomoću inhalatora koji pretvara protein u aerosol. Cilj je da direktna doza proteina u plućima pokrene snažan antivirusni odgovor čak i kod pacijenata čiji je imunski sistem vrlo slab. Interferon beta se najčešće koristi za lečenje multiple skleroze.

Prethodna klinička ispitivanja koja je sproveo Synairgen pokazala su da može da podstakne imunski odgovor i da pacijenti sa astmom i drugih hroničnim oboljenjima mogu komotno da podnesu lečenje.

Izvor: nedeljnik

Vaš komentar na članak: