23.07.2020 u 6:04 | Biljke, Zdravlje | Komentara:

9 zdravstvenih prednosti čaja od hibiskusa: Čuva jetru, pomaže u borbi protiv raka i smanjuje depresiju!

Hibiskus je jedna od najukusnijih čajeva, a njegove blagodeti po organizam su višestruke.

tee-598346_1280

Cvet hibiskusa bogat je korisnim sastojcima uz pomoć kojih se možemo rešiti brojnih zdravstvenih tegoba. Sadrži tanine, antocijane, flavonoide, minerale, aminokiseline, limunsku kiselinu i vitamin C.

Čaj od hibiskusa se vekovima koristi u narodnoj medicini u borbi sa raznim bolestima.

S obzirom na to da ova biljka sadrži vitamin C i gvožđe, ovaj čaj pomaže i kod jačanja imuniteta.

Smanjuje holesterol

Ovaj čaj smanjuje nivo lošeg LDL holesterola iz tela, te štiti organizam od srčanih oboljenja. Osim toga, štiti i krvne sudove od oštećenja.

Hipolipidemična i hipoglikemijska svojstva čaja od bibiskusa mogu biti korisna ljudima koji boluju od dijabetesa.

To je i potvrdilo istraživanje sprovedeno na pacijentima s dijabetesom tipa 2 koje je pokazalo da konzumiranje ovog čaja snižava holesterol i trigliceride što pomaže u upravljanju tom nepredvidivom bolešću.

Čuva jetru

Antioksidativna svojstva ovog čaja pomažu u lečenju bolesti jetre. Štite telo jer neutrališu slobodne radikale prisutne u tkivima i ćelijama, te poboljšava celokupno zdravlje organizma.

Pomaže u borbi protiv raka

Sadrži protokatokusnu kiselinu koja ima antitumorska i antioksidativna svojstva. Hibiskus usporava rast kancerogenih ćelija, jača imunitet i olakšava posledice koje karcinom ostavlja na organizam.

Protivupalni i antibakterijski agens

Hibiskus je bogat askorbinskom kiselinom poznatom pod nazivom vitamin C. A upravo je Vitamin C neophodan hranjivi sastojak koji podstiče imunitet.

Zato nas čuva od zaraza, prehlada i gripa. Takođe, može da se koristi za lečenje nelagode uzrokovane povišenom telesnom temperaturom.

Ublažava menstrualne bolove

Jedna od prednosti čaja od hibiskusa za žene je olakšavanje grčeva i bola tokom menstruacije. Osim toga, pomaže u ponovnom uspostavljanju hormonske ravnoteže, te može da smanji neke simptome menstruacije i menstrualnog ciklusa.

Odličan protiv depresije i anksioznosti

Zbog vitamina i minerala poput flavonoida, čaj od hibiskusa može da pomogne u smirivanju nervnog sistema. Koristi se za smanjivanje anksioznosti, stresa i depresije, jer umiruje um i telo.

Poboljšava probavu

Podstiče bolji rad creva. Ima diuretska svojstva, pa se može koristiti za lečenje zatvora. Ujedno poboljšava zdravlje čitavog gastrointestinalnog sistema. Smanjuje i rizik od dobijanja raka debelog creva.

Pomaže kod mršavljenja

Osim što poboljšava probavu, koristan je i kod mršavljenja. Nakon konzumiranja hrane bogate ugljenim hidratima, preporučuje se pijenje čaja od hibiskusa.

Studije su pokazale da ekstrakt hibiskusa smanjuje apsorpciju skroba i glukoze, te može da pomogne kod gubitka kilograma.

Pomaže u borbi sa visokim pritiskom

Kod prehipertenzije ili hipertenzije, posebne kod starijih osoba, čaj od hibiskusa je pravi prirodni lek. Ima antioksidativna svojstva i može da snizi krvni pritisak za gotovo 10 jedinica.

Da biste to postigli, treba da pijete oko tri šoljice čaja dnevno.

Izvor: stil

Vaš komentar na članak: