31.05.2018 u 17:47 | Zdravlje | Komentara:

Pojačano znojenje može biti znak pojave OVIH BOLESTI

Dolaskom toplijih dana pojačava se i znojenje kod ljudi, no što je s onim ljudima koji se pretjerano znoje neovisno o godišnjem dobu? Znanstvenici tvrde kako to može biti znak da nešto nije u redu s organizmom. Jako znojenje, koje se još naziva i hiperhidroza, može biti toliko izraženo da ometa svakodnevni život i stvara neugodnosti.

znojenje

Prema istraživanjima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, pretjerano znojenje može biti simptom različitih bolesti.

Dijabetes

Jedan od simptoma povišenog šećera može biti ekstremno znojenje i ljepljiva koža na vratu. Znojenje se naročito javlja u noćnim satima. Osim toga, neki od simptoma dijabetesa su i drhtanje, glad i ubrzano kucanje srca.

Problemi sa štitnjačom

Stalno znojenje može biti znak pretjerane aktivnosti štitne žlijezde ili hipertireoze. Kada štitna žlijezda proizvodi previše hormona, može prouzrokovati neprestano znojenje, jer potiče znojne žlijezde. Drugi simptomi su gubitak težine i lupanje srca.

Srčani udar

Znojenje i vrtoglavica mogu upozoravati na srčani udar. Ostali simptomi uključuju jaku bol u grudima koji se širi prema ostalim dijelovima tijela.

Anksioznost

Ljudi se pretjerano znoje i kad su pod stresom, osjećaju tjeskobu ili su preplašeni.

Karcinom

Pretjerano znojenje može biti nuspojava mnogih zdravstvenih stanja kao što su giht, Parkinsonova bolest ili upotrebe nekih lijekova. Ponekad, znojenje može biti i znak limfoma ili karcinoma limfnih stanica.

Menopauza

Valovi vrućine pogađaju 85 posto žena koje ulaze u menopauzu, a slični valovi događaju se i u trudnoći.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: