26.03.2018 u 8:25 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Osam ključnih uzročnika: Evo od čega najčešće strada ŽENSKO SRCE

Iako više strepimo od raka dojke, zna se da ipak više umiremo od srca. Razlozi za to su brojni, mi vam predstavljamo najvažnijih osam, koji su kod nas dokazano opasniji.

zena-srce

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre 23.788 muškaraca i 28.314 žena.

– Srčana oboljenja su češći uzrok smrtnosti kod žena u odnosu na sva ostala oboljenja, iako žene više brinu o karcinomu dojke – kaže prof. dr Dragan Simić, kardiolog u Klinici za kardiologiju KCS-a i navodi osam specifičnosti srčanih oboljenja kod žena koje im baš i ne idu u prilog.

Dijabetes

Dijabetes značajno povećava smrtnost od infarkta miokarda kod žena u odnosu na muškarce. Rizik od pojave fatalnog ishemijskog oboljenja srca kod žena koje boluju od dijabetesa veći je čak za 50 odsto u odnosu na muškarce. Kod žena je prisutan značajniji faktor upale, difuznija ateroskleroza koronarnih arterija, značajnija bolest malih krvnih sudova i često manje agresivna terapija dijabetesa.

Hipertenzija

Čak i granična ili srednje teška hipertenzija uzrokuje više kardiovaskularnih komplikacija kod žena u odnosu na muškarce.

Nikotin

Pušenje naročito škodi mlađim ženama jer povećava rizik za ishemijska srčana oboljenja za 60 odsto u odnosu na muškarce. Kombinacija faktora kao što su uznapredovala ateroskleroza i sklonost ka nastanku vaskularne tromboze indukovane pušenjem odgovorna je za šest do osam puta veći rizik od pojave infarkta miokarda kod žena koje su pušači u odnosu na nepušače.

Loša ishrana

Lipidni status kod žena je pod uticajem hormonalnog statusa i menja se tokom života. Mlađe žene imaju niže vrednosti LDL, lošeg holesterola i više vrednosti HDL, dobrog holesterola u odnosu na muškarce iste dobi. S godinama se kod žena povećava nivo lošeg holesterola, a smanjuje nivo dobrog holesterola i tako se povećava rizik za pojavu srčanih oboljenja.

Rana menopauza

Prisustvo estrogena kod mlađih žena je faktor zaštite od kardiovaskularnih oboljenja. Žene s ranom menopauzom, prije 40. godine, imaju dvije godine manju očekivanu dužinu života u odnosu na žene s normalnom ili kasnom menopauzom. Mnoga istraživanja ispitivala su efekat hormonske terapije u postmenopauzi kao preventivnu mjeru protiv kardiovaskularnih oboljenja, ali nisu potvrdile ovu hipotezu. Pokazale su čak povećan kardiovaskularni rizik, naročito u prvoj godini nakon započinjanja terapije.

Gojaznost

Razne studije potvrdile su tezu da gojazne žene imaju sedam puta veći rizik od srčanih oboljenja nego muškarci sa viškom kilograma. Takođe, kombinacija gojaznosti i diabetesa naročito je rizična kod žena.

Nekretanje

Fizička neaktivnost je češća pojava kod žena nego kod muškaraca. A pošto postoji jasna povezanost između fizičke aktivnosti i koronarnih oboljenja kod žena, jasno je i što su one ugroženije.

Briga

Stres, negativne emocije, kao i stanja anksioznosti i depresije su više povezani sa rizikom od srčanih oboljenja kod žena nego kod muškaraca. Kombinacija stresa na poslu i stresova u porodici povezana je sa značajnijom pojavom srčanih oboljenja kod žena.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: