26.05.2018 u 15:01 | Zanimljivosti | Komentara:

JEDNA STVAR IH RAZLIKUJE: Evo kako prepoznati otrovnu od bezopasne zmije i zaštiti se

Da bi izbjegli napad zmije, kad šetate pravite buku i nosite štap i lupkajte od tlo, pa do susreta neće ni doći…

zmija-otorvnica

Poznato je na koji način možete razlikovati otrovnicu, od neotrovne zmije.

Osnovna razlika je u obliku glave, jer otrovnice imaju izraženu trouglastu ili srcoliku glavu koja je kod neotrovnih više jajolika. Osim nozdrve koja je kod otrovnica veća, one u blizini nozdrve posjeduju i dodatnu rupu. Otrovnice imaju sužen vrat.

zmija-slika

Oči svih otrovnica imaju okomitu zjenicu eliptičnog oblika, što znači da su prilagođene za gledanje u tami, dok su zjenice “dobrih” zmija okrugle.

Čak i njihovo tijelo može da se razlikuje, pa je tako tijelo otrovnica prekriveno jednim redom ljuskica, za razliku od neotrovnih zmija koje su prekrivene sa ljusicama raspoređenim u dva reda.

A ukoliko dođe do susreta ili ujeda zmije neophodno je da ovo znate:

Ujed zmije stvarno može biti veoma opasan. Naravno da to svi želimo izbjeći. Ono što trebate imati na umu jeste da zmije neće napasti, ako je se ne osjeća ugroženo.

Bilo da je slučajno dotaknete, ili stanete na nju,mislit će da želite da je napadnete. Zato će i ugristi jer se želi braniti.

Neki simptomi ugriza:

Vrtoglavica
Mučnina i povraćanje
Otok ujedenog dijela
Otok limfnih čvorova
Osim toga, na mjestu ugriza se pojave 2 krvave sitnije tačke ili nekada jedna.

Ugrizla vas je zmija – šta učiniti

Opasni su samo ugrizi zmija otrovnica. Poskok je jako otrovan i poneki ugriz, posebice ako se ne liječi, zna završiti i smrću.

Odmah osobu prebaciti liječniku, po mogućnosti u najbližu bolnicu. Često se može pročitati da ranu treba zarezati i isisati. Ali to je potpuno krivo! Zarezivanjem se samo pogoršava stanje. Ranu možete eventualno podvezati kako biste spriječili širenje otrova u tijelo, ali ono mora biti izvedeno tako da ne ometa optok krvi. Teško ga je dobro izvesti pa se ne preporučuje.

Ne pijte nikakav alkohol nakon zmijskog ugriza, jer on širi krvne žile.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: