31.03.2018 u 9:44 | Kućni savjeti, Zdravlje | Komentara:

Na svakih 9 kvadrata stavite ove biljke i ne brinite za rak: Čiste vazduh u roku od 24h!

Šta je zajedničko vašem stambenom prostoru i NASA-inom svemirskom brodu? Nažalost, odgovor bi mogao biti – loš kvalitet vazduha.

biljke

Zbog tog problema NASA je istraživala šta može učiniti da svojim astronautima poboljša kvalitetu vazduha tokom svemirskih putovanja. Odgovor je bio iznenađujuće jednostavan i povoljan – sobne biljke.

Na temelju sprovedenih istraživanja, NASA je preporučila da na svakih 9 kvadratnih metara stambenog prostora treba staviti biljku u tegli prečnika 15 cm.

Naime, biljke svojim lišćem upijaju štetne tvari iz vazduha i sprovode ih do korijenja, iskorišćavajući ih kao đubrivo, pa tako funkcioniše kao prirodni pročišćivači prostora.

Ova njihova funkcija odlično se može primjeniti u kućnim ili radnim uslovima.

Zbog današnjeg modernog načina života mnogi su primorani veći dio dana da borave u zatvorenom prostoru zbog posla, drugih obaveza, ali i manjka vremena za boravkom na otvorenom.

Međutim, svima je uvijek ljepše kada je taj vazduh čišći, a time i zdraviji. Okruženje bez dovoljno kiseonika zagušuje vaš organizam, čini nas umornima i bezvoljnima, a loše djeluje i na imunitet.

U današnje vrijeme okruženi smo i brojnim predmetima od kojih mnogi ispuštaju toksine koji mogu doprinijeti razvoju ozbiljnih bolesti.

Najučestaliji toksini u zatvorenim prostorima su:

Formaldehid – često prisutan u tepisima, iverici, izolacijskim pjenama, papiru, sredstvima za čišćenje, adhezivima i retardantima plamena.

Trikloretilen – prisutan u sredstvima za čišćenje, bojama i adhezivima

Benzen – prisutan u plastici, sintetici i deterdžentima

Svi ti štetni sastavi znatno se mogu umanjiti ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju vazduh, prostor čine prijatnijim i ljepšim za boravak.

7 biljaka za pročišćavanje vašeg životnog prostora:

1. Mirni ljiljan – Spathiphyllum

Mirni ljiljan je divna biljka koja može poboljšati kvalitet vazduha u kući do 60%. Smanjuje nivo pora plijesni tako da ih apsorbira kroz listove i hrani njima svoje korijenje. U kupatilu može smanjiti pojavu vlage i upiti štetne pare od acetona i alkohola. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen.

Uz to ga krasi i bijeli cvet koji je izuzetno lijep za dekoraciju prostora. Mirni ljiljan nije zahtjevan za održavanje, traži indirektno svjetlo i vlažnu zemlju.

2. Zlatni puzavac – Epipremnum aureum

Zlatni puzavac izvrstan je čistač vazduha, ali može biti otrovan za kućne ljubimce, pa zato pripazite na to. S druge strane, ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer filtrira vazduh od benzena i formaldehida, koji su naprimjer prisutni u dimu cigarete.

Zbog jednostavnog održavanja, među popularnijim je sobnim biljkama. Traži jako malo brige. Zaliva se samo kada je zemlja suva, a idealno mjesto za držanje je na indirektnom svjetlu.

3. Kućna paprat – Nephrolepis exaltata

Kućna paprat zelena je biljka koja predstavlja prirodni ovlaživač vazduha i ima lijep izgled. Idealna je za one koji imaju problema sa suvom kožom i drugim pratećim tegobama hladnog vremena. Osim vlaženja vazduha, eliminiše i tragove formaldehida te većine drugih vrsta toksina. Kod održavanja bitno je držati kućnu paprat na osvijetljenom mjestu i obilno je zalivati.

4. Zeleni ljiljan – Chlorophytum comosum

Zeleni ljiljan je česta sobna biljka i jednostavna je za održavanje. U samo 2 dana može otkloniti čak 90% toksina iz vazduha. Lišće zelenog ljiljana raste vrlo brzo i pomaže u apsorbiranju štetnih supstanci poput plesni ili drugih alergena. Također uklanja i manje količine formaldehida i ugljenog monoksida iz okruženja. U jednom ispitivanju, soba ispunjena zelenim ljiljanima bila je pročišćena od ugljenog monoksida u roku od samo 24 sata.

5. Svekrvin jezik – Sansevieria trifasciata

Svekrvin jezik ili sanseverija noću proizvodi kiseonik zbog čega je idealna biljka za spavaću sobu. Podjednako mu pogoduju osvjetljena, kao i tamnija mjesta.

Predstavlja jeftin način za pročišćavanje vazduha. Posebno je pogodan za spavaće sobe u kojima je, inače, osjetljivo postavljati bilo kakve vrste biljaka, zato što većina njih, za razliku od sanseverije, noću uzima kiseonik iz vazduha. Također pročišćava i mnogo druge otrovne čestice iz okruženja.

6. Fikus gumijevac – Ficus elastica robusta

Ova biljka osvježava vazduh, uklanja štetna isparavanja u zraku i smanjuje štetne mikroorganizme u sobi. Njegova djelotvornost u pročišćivanju zraka poboljšava se s vremenom. Bakterije koje se nalaze u listovima fikusa, hrane se toksinima iz vazduha. Ovim procesom fikus emituje čisti zrak, a sa rastom same biljke njeni mikroorganizam se množi i ona tako postaje efikasnija u daljnjem pročišćivanju okruženja.

Ako ste alergični na lateks, pažljivo rukujte s fikusom!

7. Hrizantema – Chrysanthemum

Hrizantema je posebno atraktivna biljka, djelotvorna u uklanjanju štetnih organskih spojeva (VOC spojeva), naročito benzena koji se povezuje s rakom. Mnogi duvanski proizvodi sadrže visoke nivoe benzena zbog čega je ova biljka korisna u kućama pušača.

Izvor: alternativa

Vaš komentar na članak: