26.05.2020 u 9:52 | Zdravlje | Komentara:

Život vam se iznenada promijenio, tijelo vas upozorava da nešto nije uredu! Na ovih 11 simptoma morate obratiti pažnju!!!

Svakome se desi da ima problem da ustane ujutru, ali kada to postane nepodnošljivo, treba se obratiti ljekaru. Spora štitna žlijezda može da uspori tjelesne funkcije, od čega se osjećate pospano čak i tokom dana

stitna

Ako se jave neki problemi na tijelu, mnogi prepisuju prehladi, starenju ili alergiji. Međutim, neke od stvari mogu biti mnogo ozbiljnije, kao što je problem sa štitnom žlijezdom. Pogledajte najčešće simptome i prepoznajte ih na vrijeme.

1. Zatvor

Ako imate problema sa zatvorom, vjerovatno je došlo do prekida proizvodnje hormona, što je izazvalo zastoj u varenju. “Ovo je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze”, kaže specijalista doktor Robin Miler.

2. Česta pospanost

Svakome se desi da ima problem da ustane ujutru, ali kada to postane nepodnošljivo, treba se obratiti ljekaru. Spora štitna žlijezda može da uspori tjelesne funkcije, od čega se osjećate pospano čak i tokom dana.

3. Opadanje kose i suha koža

Da li vam je koža suha i svrbi vas, a nije zima? Ovo je simptom problema sa štitnom žlijezdom. Metabolizam vam se mijenja i smanjuje se znojenje. Možda su vam nokti i kosa postali slabi, što takođe izaziva štitna žlijezda koja prekida proces rasta dlake.

4. Iznenadni porast kilaže

Iako dobijanje na kilaži može da bude od raznih faktora, iznenadni porast bez ikakvih razloga postaje problem. Doktor Miler kaže: “Kod mene dolaze pacijenti koji su jeli u normalnim svakodnevnim količinama, ali su počeli da dobijaju kilograme niotkuda. Oni vježbaju, ali bez uspjeha. Ovo se dešava zbog nedovoljno aktivnih štitnih žlijezda”.

5. Nezainteresovanost za intimnost

Premalo štitnih hormona smanjuje libido. Međutim, drugi simptomi kao što su dobijanje na težini, bolovi u tijelu i gubitak kose, takođe doprinose smanjenju želje.

6. Bol u mišićima i stezanje

Ako se povredite tokom vježbanja ili imate bol od nekog drugog sličnog simptoma, onda je to potpuno normalno. Međutim, ako osjetite nasumični bol u rukama ili nogama, onda je krivac štitna žlijezda. Nedostatak ovih hormona može da ošteti nerve i pošalje signale mozgu, koji nakon toga prenosi sve na ostatak tijela. “Rezultat je neobjašnjivi bol”, kaže doktor Miler.

7. Lupanje srca

Kada ste zaljubljeni, možete da osjetite lupanje srca. Međutim, podrhtavanje uzrokovano štitnom žlijezdom je nešto sasvim drugo. Izražava se u vidu preskakanja srca i može se osjetiti puls u predjelu vrata i zgloba. Ovo znači da imate previše štitnih hormona u svom sistemu.

8. Pomućen um

Ovo može biti od starenja, ali i od štitne žlijezde. Teško vam je da se koncentrišete i pomalo ste zaboravni. “Žene misle da je ovo zbog menopauze, međutim u pitanju je štitna žlijezda”, kaže doktor Miler.

9. Visok krvni pritisak

Ako imate visok krvni pritisak i ako ne može da se sredi bez lijekova ili zdrave ishrane, onda imate ovaj problem. Ovo može da poveća nivo “lošeg” holesterola, što može da dovede do otkazivanja srca.

10. Povećan apetit ili promjene u ukusu

Da li vam se hrana čini drugačija? Poremećaj rada štitne žlijezde može da se umješa u ovo i da vam izmjeni čulo ukusa i mirisa. Međutim, ako ne možete da prestanete da jedete, onda imate hipertireozu – previše aktivnu štitnu žlijezdu. Ako imate ovaj poremećaj, onda će “aktivan dio” da balansira kalorije i nećete dobiti na kilaži. Iako zvuči kao san svake žene, zakažite pregled kod ljekara.

11. Bol u vratu ili grlu

Ako primjetite promjene u glasu, grumen u grlu ili sličan bol, onda imate poremećaj štitne žlijezde. Provjerite da li vam je donji dio vrata otekao. Uzmite gutljaj vode i gledajte u ogledalu kako vam se ponaša grlo dok gutate, pratite pomjeranje izbočine u oblasti štitne žlijezde (nemojte da je pomješate sa Adamovom jabučicom). Ukoliko vidite neke izbočine u ovoj oblasti, posjetite lekara, jer možda imate proširene štitne žlijezde ili izraslinu.

( LijekiPriroda.com )

Vaš komentar na članak: