04.12.2018 u 13:10 | Recepti, Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Zašto nastaju naslage u crijevima i kako ih se prirodno riješiti

Kako omogućiti tijelu normalan rad crijeva? Svakodnevna stolica nije uvijek znak i da su crijeva čista od naslaga. Riječ je o ostacima stare, često skamenjene stolice u predjelu debelog crijeva koje su se ondje skupljale godinama.

ljudsko-tijelo-crijeva

Potrebno je određeno vrijeme i rad, da bi se tih naslaga trajno riješili.

Zašto nastaju naslage

Do stvaranja naslaga u debelom crijevu dolazi zbog pogrešnog kombiniranja namirnica u prehrani. One su rezultat redovne upotrebe namirnica kao što su proizvodi životinjskog podrijetla, jaja, bijeli kruh, slatkiši, bijeli šećer, mlijeko te termički obrađena hrana kroz proces kuhanja, prženja i pečenja. Nakupljeni ostatci stvaraju brojne probleme za cijeli organizam.

Naslage remete rad crijeva i sprječavaju apsorpciju hranljivih tvari, a stvaraju i izraženo lokalno i opće trovanje organizma. Ujedno, remete cirkulaciju krvi i stvaraju optimalne uvjete za razvoj različitih vrsta štetnih mikroorganizama i parazita. Imaju snažan utjecaj i na nastanak ginekoloških problema te problema s muškim spolnim sustavom. Prošireno debelo crijevo, puno starih naslaga, stvara pritisak na susjedne organe (prostatu, jetru, krvne žile, reproduktivne organe) i na više načina remeti njihov rad.

Kroz vrlo tanak zid debelog crijeva otrovne tvari i štetni mikroorganizmi vrlo lako ulaze u te organe, izazivajući u njima upale, poremećaje i bolesti. Zanimljiv je komentar dr. Poše, koji rak dojke povezuje s neredovitom probavom u čak 9 od 10 slučajeva. On smatra da se rak mogao spriječiti ispravnim poticajem rada crijeva.

Testirajte kako vam rade crijeva – ciklom

  • Postoji jednostavna metoda kojom možete provjeriti rade li vam crijeva normalno ili im je potrebno detaljno čišćenje. Test se provodi ciklom.
  • Pojedite salatu koja uključuje jednu sirovu ciklu, srednje veličine.
  • Umjesto svježe cikle, možete popiti 2 jušne žlice svježe cijeđenog soka od cikle.
  • Nakon par sati, obratite pažnju na boju urina. Ako se mijenja, prema crvenoj, to je uglavnom znak da vaše crijevo ne obavlja dobro svoju funkciju.
  • Kada sustav probave (crijeva), u suradnji s jetrom i bubrezima radi u optimalnim uvjetima, boja urina prilikom ovog testa neće se mijenjati.

Doktor I. Neumivakin, poznati profesor i član europske i ruske Akademije prirodnih znanosti, tvrdi da pozitivna reakcija na test s ciklom ukazuje da toksini direktno prolaze kroz crijevo, jetru, bubrege i krv te tako stvaraju bazu za cjelokupnu toksikaciju organizma.

Uvodeći zdravije navike u svoj način života, povremeno napravite ovaj test, koji će vam omogućiti kontrolu stanja organizma.

Kako poboljšati probavu i potaknuti kvalitetniji rad crijeva

Jednostavno – počnite uvoditi trajno usavršavanje u svojoj prehrani, već danas.

U tome vam mogu pomoći ovi savjeti.

1. Uvedite salatu od sirovog sezonskog povrća uz svaki osnovni obrok.

2. Doručak je obavezan, u periodu 2-4 sata od ustajanja.

Za doručak možete isprobati zdravu kašu.

Sastojak:

  • šaka sušenog voća: suhe šljive, kajsije, smokve, grožđice
  • 1-2 jušne žlice pšeničnih klica
  • 1-2 jušne žlice pomiješanih sjemenki lana, buče, sjemenki sezama
  • 1 jušnu žlicu zobenih, raženih sjemenki – po želji
  • 1 čajna žličica lanenog ulja

Važno je dobro žvakati tijekom obroka. On će vam poslužiti kao prirodno sredstvo koje će postupno skidati naslage i omogućiti vam normalan rad i peristaltiku crijeva. Uz to, ovaj doručak će vašem organizmu osigurati neophodne sastojke za kvalitetno funkcioniranje, kao što su vitamini B skupine, vitamin E, kalij i magnezij. Omega 3 i 6 masne kiseline iz ovog obroka djelovat će na bolji rad imunološkog sustava, lakše oslobađanje organizma od štetnih masnoća te smanjenje upalnih procesa.

3. Zamijenite sve žitarice i proizvode od žitarica integralnima, pripremljenima bez pekarskog kvasca.

To će omogućiti unošenje značajnih količina biljnih vlakana u prirodnom obliku, a samim tim i bolji rad crijeva, što će poslužiti za stvaranje uvjeta za bolji rad jetre.

4. Redovno konzumirajte namirnice bogate beta-karotenom/vitaminom A

5. Uz svaki osnovni obrok dodajte 1,5 -2 jušne žlice pšeničnih klica i 1,5 – 2 jušne žlice mješavine mljevenih sirovih sjemenki od lana, bundeve i sezama.

Biljnim vlaknima protiv zdravstvenih tegoba

  • Budite oprezni kada birate sredstva za čišćenje crijeva.
  • Primjena uobičajeno korištenih medicinskih preparata uglavnom ne daje kvalitetan, zadovoljavajući rezultat.
  • Ti preparati uglavnom su zasnovani na privlačenju značajne količine tekućine u crijevo i izazivanje tekuće stolice.
  • Tako se čisti samo površina, ali se ne skidaju i zastarjele naslage.
  • Primjena različitih dodataka prehrani bogatih vlaknima (npr.mekinje), biljnih preparata za čišćenje crijeva, također nije uvijek dovoljna.
  • Upotreba biljnih čajeva za aktiviranje rada crijeva, ako se provodi duže vrijeme, ima i svoju negativnu stranu.
  • Među najboljim prirodnim rješenjima su biljna vlakna.
  • Hrana siromašna biljnim vlaknima direktno utječe na pojavu hemoroida, kao i na stvaranje polipa u debelom crijevu i papiloma (visećih bradavica ) na koži.
  • Uvedite stoga zdrave prehrambene navike kao temelj za kvalitetnu probavu i neka vam prehrana s obiljem biljnih vlakana bude prvi izbor za čišćenje organizma i prevenciju bolesti.

“Povećanje unošenja biljnih vlakana u Engleskoj, putem korištenja integralnog umjesto bijelog kruha, kao i uključivanjem više svježeg voća i povrća, dovelo je za 13 godina do smanjenja broja operacija slijepog crijeva za 40 %” – časopis Medical News.

Zahvaljujući prehrani bogatoj vlaknima, stanovnici Dakara u Senegalu od raka debelog crijeva obolijevaju 50 puta (muškarci) i 40 puta (žene) manje u odnosu na stanovnike zemalja na Zapadu.

Izvor: alternativa-za-vas

Vaš komentar na članak: