07.12.2018 u 11:01 | Zdravlje | Komentara:

IZRASLINU IZA UHA NIKAD NEMOJTE IGNORISATI: Nije bezazleno, evo na šta ona ukazuje!

Grudvica na vratu ili iza uha je veoma česta pojava kod ljudi, ali uglavnom se na to ne obraća pažnja. Poslije ovog teksta će vam biti jasno zašto ova pojava nije nimalo bezazlena.

izraslina

Mnogi ljudi ne daju važnost grudvicama ili malim izraslinama na vratu, odnosno iza uha. Iako mislite da je u pitanju samo masno tkivo, trebalo bi da provjerite sa ljekarom, jer nekada su one simptom čak i za teške bolesti.

Evo šta treba da provjerite ako imate ovakvu grudvicu.

Ispitajte da li je kancerogeno.

Grudvice na vratu ili ispod uha može da bude simptom nazofaringealnog karcinoma, koji se proširio na limfne ćelije na vratu. Izrasline u ovom slučaju uopšte nisu bolne. Ostali simptomi nazofaringealnog karcinoma su zapušenje ušiju, krvi iz nosa ili njegovo začepljenje, zamagljen vid, glavobolje, pa čak i bol lica.

Grudvice iza uha mogu da budu znak i mnogih drugih karcinoma, a samo jedan od njih je rak kože.

Ispitajte limfni sistem

Kada vam je iz bilo kog razloga narušen rad limfnog sistema, mogu se pojaviti grudvice na vratu, a najčešće ispod vilice. Možda patite od limfadenopatije, odnosno zakrčenja limfnog sistema. Izrasline se zbog ove bolesti mogu javiti i na drugim dijelovima tijela, a najčešće liče na prave čireve.

Otoci ovakve vrste zahtijevaju hitan pregled ljekara i pravovremenu terapiju, da se bolest ne bi širila i ugrozila vam život.

Ispitajte da li imate infekciju.

Svaka izraslina na tijelu može da bude posljedica neke veće infekcije u tijelu, a na tom mjestu je samo eskalirala. Potrebno je da date svoju krv na analizu i da utvrdite koliki vam je CRP, jer je on pokazatelj upalnih procesa u tijelu.

Infekcije mogu da eskaliraju u mastoiditis.

Ispitajte da li imate cistu.

Zapušenje lojne žlijezde može da se pretvori u pravu cistu i onda imate ozbiljan zdravstveni problem. Ako je ovo u pitanju trebalo bi da osjećate svrab kao da imate bubuljicu. Neophodno je da ovakvu grudvicu odstranite da se ne bi pretvorila u leglo patogenih bakterija ili prerasla u neku ozbiljnu bolest.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: