21.11.2020 u 22:38 | Zdravlje | Komentara:

Za 2 nedelje tijelo se potpuno transformiše! NAJLJEKOVITIJA ŽITARICA ZA KOJU KAŽU DA BI JE TREBALI JESTI SVAKODNEVNO

Da li znate da ovsene mekinje imaju nevjerovatno pozitivan uticaj na organizam čovjeka. Ukoliko se već ne nalaze, morate ih uvrstiti što prije u jelovnik. Razloga je mnogo, a ovo su neki od njih.

mekinje-ovsene

Ovas je veoma hranjiva žitarica, kod nas dosta zanemarena i potcjenjena u ishrani. Mekinje su dio ovsenog zrna koji se nalazi odmah ispod njegovog nejestivog omotača.

Zašto treba da ih konzumiramo češće?

Vlakna igraju značajnu ulogu u pravilnom funkcionisanju našeg tijela, a malo nas unosi dovoljnu količinu. Mekinje su jednostavan i brz način da dodamo našoj ishrani tu količinu koja nedostaje.

Da bi osetili neko poboljšanje potrebno je redovno ih konzumirati. One su jako zdrave i pune ljekovitih materija, ali neće napravit čudo preko noći.

Evo kako djeluju na tijelo:

Spriječavaju zatvor, ali i pomažu kod duže opstipacije. Pojedite jednu porciju svako jutro i sigurno ćete osjetiti olakšanje.

1. Snižavaju nivo lošeg holesterola

Istraživanja su pokazala da rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsenim mekinjama utiču na smanjenje nivoa lošeg holesterola. Kada se nađu u crijevima, ona se na neki način zakače za holesterol i na taj način spriječavaju da on bude apsorbovan u krvotok.

2. Smanjuju rizik od pojave dijabetesa

Ovsene mekinje usporavaju varenje ugljenih hidrata pa time smanjuju i brzinu kojim šećer ulazi u krvotok. Tijelo tako ima više vremena da se izbori sa viškom šećera. Smatra se, takođe da one povećavaju osjetljivost na inzulin, čime direktno utiču na uklanjanje viška šećera iz krvi. Na taj način su važan faktor koji smanjuje rizik od pojave dijabetesa.

3. Poboljšavaju imuni sistem

Beta glukan, koji je dio rastvorljivih vlakana u ovsenim mekinjama, podstiče rad imunog sistema i bori se sa nepoželjnim bakterijama i gljivicama u gastrointestinalnom sistemu. Na taj način one utiču na zdravlje i otpornost organizma u cjelini.

4. Vjeruje se da smanjuju rizik od pojave raka dojke kod žena

Istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da žene koje konzumiraju bar 13g vlakana iz integralnih žitarica, smanjuju rizik od pojave raka dojke za 41% , za razliku od onih koje konzumiraju 4g vlakana ili manje.

5. Pomažu u mršavljenju

Ubrzavaju metabolizam, potstiču rad crijeva i imaju malo kalorija, samim tim su odlične onda kada želite da skinete kilograme viška.

Na koji način se ovsene mekinje koriste u ishrani:

Upotreba ovsenih mekinja je vrlo jednostavna. Dovoljno je da ih pomješate sa jogurtom, mlijekom, kefirom ili sokom od narandže i obrok je spreman.

Izvor: hayat

( LijekiPriroda.com )

Vaš komentar na članak: