02.04.2018 u 13:12 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Suptilni znaci srčanog udara koje svaka žena treba znati

Iako se srčane bolesti percipiraju kao muški problemi, žene imaju veće šanse da dožive srčani zastoj. U Americi, srčani udari su glavni uzrok smrti kod žena, piše Besthealthguide.

tuzna-zena-starija

“Većina žena, pa čak i doktori, ne znaju specifične ‘ženske’ simptome srčanog udara’”, kaže kardiolog doktor Noel Bairey Merz iz američkog Cedar Sinai Heart Institutea.

Manje od polovine žena ima klasični holivudski srčani udar koji prati bol u prsima, a često se opisuje kao da vam slon sjedi na prsima. To je, zapravo, tipični “muški” simptom, prenosi “Womenshealth”.

Umjesto toga, žene obično imaju manje dramatične simptome srčanog udara, no može uključiti i bolove u prsima. Za žene postoji i veća vjerovatnoća da će umrijeti nakon srčanog udara nego za muškarce, navodi se u američkoj studiji s 1.400.000 pacijenata.

Ovo su simptomi na koje trebate pripaziti:

Nedostatak daha

Tokom srčanog udara, a u nekim slučajevima, danima ili čak sedmicama prije napada, mnoge žene prijave zadihanost (kao da su upravo trčale maraton) ili poteškoće u govoru.

Nema boli u prsima

Umjesto eksplozivne boli u prsima, žene mogu razviti manje jake bolove u gornjem dijelu leđa, ramena, vratu, vilici ili ruku.

Neobičan umor

Studija sa ženama koje su preživjele srčani udar pokazuje da je čak 71 posto doživjelo neobično jak umor danima i sedmicama prije napada, često tako ekstreman da su se osjećale isuviše umorne da pospreme krevet, podignu laptop…

Teže znojenje

Žene mogu biti iznenada oblivene znojem bez ikakvog razloga. Tokom srčanog udara žene često osjećaju i vrućinu i hladnoću.

Mučnina ili vrtoglavica

Tokom napada žene često povraćaju ili osjećaju kao da će se onesvijestiti. Mučnina se također može doživjeti kao žgaravica, kaže dr. Merz.

Tjeskoba

Mnoge žene doživljavaju osjećaj intenzivnog straha prije ili tokom srčanog udara. Obraćanje pažnje na ovo unutrašnje upozorenje može spasiti život.

Ako mislite da ste premladi da imate srčani udar, znajte da od 435.000 američkih žena koje u godini pogodi srčani udar, 83.000 su mlađe od 65, a 35.000 su mlađe od 55 godina. Za žene mlađe od 50 godina, smrt zbog srčanog udara je dvostruko češća nego kod muškaraca.

Da biste se zaštitili, pazite na faktore rizika kao što su povišen krvni pritisak, visok holesterol te visok nivo šećera u krvi. A ako pušite, ovdje je jedan od najboljih razloga da prekinete.

Naime, kod žena koje puše povećani rizik za srčani udar počinje 19 godina ranije nego kod nepušačica. Studija koja je pratila gotovo 120.000 žena u dobi od 30 do 55, tokom 12 godina, pokazala je da pušačice imaju četiri puta veću vjerovatnoću da ih pogodi srčani udar ili da umru od srčanih bolesti nego nepušačice.

Izvor: radiosarajevo

Vaš komentar na članak: