12.09.2018 u 19:45 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

ŠTO SE DOGAĐA KAD ZADRŽAVATE PRDAC? Vjerovali ili ne, dio vam se vraća na – usta. No, to je tek početak…

Gomilanje plinova može potaknuti rastezanje crijeva

zadrzavanje

Jeste li ikad bili u situaciji kada puštanje goluba baš nikako ne bi bilo prikladno pa ste ga morali zadržati? OK, ako jeste (a sigurno jeste), mora da ste se pitali što poslije bude s tim mučenikom. Naravno da plin ne može u crijevima ostati zauvijek, a čak može nanijeti štetu vašem probavnom sustavu ako ga često sprječavate da izađe. Potpuno prirodno, ali, istinaibog, sramotno, nagon za puštanjem vjetrova stvaraju plinovi od probave hrane ili sav onaj zrak koji ste progutali.

Može doći do zla

Ako plinu ne dopuštate da izađe, tijelo ga može reapsorbirati, dio vam se vraća na usta (da, dobro vidite), a nakon nekog vremena vam može pobjeći kao nekontrolirani prdac. Pišući za Conversation, nutricionistica Clare Collins objasnila je što se događa u tijelu ako zadržavate plinove. Oni se, dakle, mogu reapsorbirati kroz crijeva u cirkulaciju, eventualno izaći kroz pluća ili, pak, kroz rektum. Pokušavate li to spriječiti, u crijevima se gomila velik pritisak i nastaje nelagoda.

Gomilanje plinova može potaknuti rastezanje crijeva, a ako ih predugo zadržavate, oni će zasigurno nakon nekog vremena izaći posve nekontrolirano. Istraživanja još nisu dala precizne informacije o tome povećava li pritisak u rektumu rizik od stanja zvanog divertikulitis, u kojemu se na crijevnim stijenkama formiraju male vrećice koje se upale. U svakom slučaju nije zdravo, zato si dajte oduška kada god imate priliku.

 

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: