28.05.2018 u 7:11 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Pet razloga zbog kojih toliko ispuštate vjetrove i zašto tako jako smrde

Što god mislili o ispuštanju vjetrova, to je tjelesna funkcija koju svako tijelo obavlja. Neki to rade bez imalo srama, drugi skrivaju kao zmija noge, no svaki organizam mora se riješiti plinova koji se nakupljaju u crijevima.

zenska-prdenje

Svaka osoba ispusti vjetar 5 do 15 puta dnevno, no česti su dani kada to morate učiniti mnogo češće. Ovo su neki od razloga zašto je tako.

Zdrava prehrana – Za najsmrdljivije vjetrove zaslužna je zdrava prehrana, vjerovali ili ne. Hrana koja se ne probavlja iz tankog odlazi u debelo crijevo, gdje se stvaraju plinovi. Voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke namirnice su od kojih vjetrovi posebno smrde. Sada znate zbog čega vjetrovi toliko smrde kada pojedete juhu od brokule.

Previše zraka – Dvije su vrste ispuštanja vjetrova. Jedni dolaze zbog plinova koji se stvaraju u debelom crijevu, a drugi nastaju od zraka koji progutamo, a koji putuje sve do probavnog sustava. Takvi vjetrovi su glasniji, ali mnogo ‘ugodnijeg’ mirisa od onih nečujnih koji ‘peku za oči’

Apsorpcija hranjivih sastojaka – Kada su vjetrovi izrazito smrdljivi, tijelo se vjerojatno bori s apsorpcijom hranjivih tvari. Svi različito reagiramo na određenu vrstu hrane, no najviše problema većini zadaju šećeri iz ugljikohidrata kao i laktoza.

Letenje – Ako često putujete zrakoplovom, sigurno ste se već zapitali zbog čega imate jake vjetrove. Istraživanje je pokazalo da visine utječu na širenje plinova u tijelu. Zbog toga dolazi do nadutosti i ispuštanja vjetrova.

Nešto mnogo ozbiljnije – Vjetrovi se razlikuju od dana do dana, no ako vas, primjerice, boli dok ih ispuštate ili imate česte proljeve ili pak zatvore, posjetite liječnika. Nepodnošljiv i učestao smrad često može biti i simptom celijakije.

Izvor: vecernji

Vaš komentar na članak: