02.12.2018 u 17:22 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Par GADNIH NAVIKA kojima ćete da OJAČATE vaš IMUNITET! Ova pod brojem osam je BAŠ ČUDNA

Uvijek ima mnogo gadnih bakterija i virusa oko nas, ali imamo veoma efikasan mehanizam unutrašnje odbrane koji se zove imunološki sistem.

nos

Specijalne ćelije se šire kroz naše tijelo i kad nas udare potencijalno štetne bakterije ili virusi, ćelije šalju upozoravajući signal drugim dijelovima našeg sistema da bi se brinuli o tome i spriječili širenje bolesti. Dakle, imuni sistem je praktično mreža i čini nevjerovatan posao zaštite. Iz tog razloga, trebali bismo da pazimo na to i da se više brinemo o sebi i svom zdravlju.

1. Med i bijeli luk

Med je natopljen vitaminima, mineralima, antioksidantima i enzimima. Takođe djeluje kao antioksidant za borbu protiv slobodnih radikala. Bijeli luk sadrži jedinjenja koja povećavaju sposobnost bijelih krvnih ćelija da se bore protiv virusa.

Stavite beli luk u staklenu posudu i popunite posudu medom. Pustite da se odmara na sobnoj temperaturi 3-5 dana i stavite ga u frižider nakon toga. Spremno je za korištenje nakon toga. Uzmite jednu kašiku meda sa komadom bijelog luka jednom dnevno.

2. Kurkuma i čaj od đumbira

Aktivne komponente u kurkumi, imaju mnoge pogodnosti za zdravlje, antivirusna svojstva – a njihova imunološka poboljšanja su samo dio toga. Đumbir ima jake anti-bakterijske i anti-virusne osobine koje pomažu u podržavanju imunog sistema.

3. Voda sa limunom

Limunovi su izuzetno visoki u vitaminu C, što ih čini odličnim podsticajima za imunološki sistem.

4. Đumbir, limun i biber

Kao što smo ranije pomenuli, đumbir je vrlo efikasan kao anti-bakterijski i antivirusni proizvod, a limun je vrlo visok u vitaminu C.

Cayenne paprika je visoka u vitaminu C, a takođe iu beta-karotenu i antioksidantima, koji pomažu vašem tijelu da se bori protiv gadnih bakterija. Cayenne paprika je prilično začinjena i povećava tjelesnu temperaturu koja aktivira imunološki sistem.

5. Med, đumbir i sirup od sladića

Med i đumbir se takođe mogu koristiti u kombinaciji sa kornjacima i ehinacei korijenima. Ehinacea se može nazvati superautičnom biljnom biljkom, jer cijela biljka ima veoma efikasnu imunološku sposobnost.

6. Ekstrakt od pečurki

Ekstrakt gljiva sadrži mnoge koristi za zdravlje i koristi se u kineskoj medicini hiljadama godina. Vjerovalo se da su pečurke jedinstvena hrana koja povećava imunitet zbog svoje sposobnosti da spriječi imuno ćelije da se drže zidova krvnih sudova. Postoji nekoliko vrsta pečurki sa snažnim ovlastima imuniteta, kao što su shiitake, maitake, kordiceps i tremela. Svaka vrsta pečurke može različito podržati imuni sistem, a miješanje nekih njegovih ekstrakta daje maksimalnu korist.

7. Zeleni sok

Ovaj sok nije samo pun vitamina i odličan za pojačavanje imunološkog sistema, ali je i jako ukusan! Spanać se zove “super hrana”, uz to je pun vitamina i minerala, uključujući vitamin C, a takođe je visoko u beta-karotenu i antioksidantima koji pomažu našim tijelima da se bore protiv infekcija i virusa.

8. Čačkanje nosa

Da, ovo ste pravilno pročitali. Prije nekoliko godina, kanadski profesor došao je do ideje da jedenje slina može biti dobro za vaš imunološki sistem, jer upravo uzimate mali broj bakterija natrag u svoje tijelo, tako da je to nekakva vakcinacija bez troškova.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: