05.06.2018 u 17:10 | Biljke, Zdravlje | Komentara:

Ovu biljku OBAVEZNO posadite, bar u jednu saksiju: Ona je prirodni lijek za mnoge bolesti

Čuvarkuća nije oduvijek bila ljekovita biljka, koristila i u raznim ritualima, primjerice, za tjeranje zlih duhova ili kao zaštita od požara.

cuvarkuca-slika

Znamo da se čuvarkuća koristi kao lijek za infekcije uha, ima i puno drugih primjena. Neki od njih su:

  • liječenje visoke temperature i groznice,
  • protiv krvarenja iz nosa,
  • reguliranje krvnog tlaka,
  • protiv dijabetesa,
  • jačanje metabolizma,
  • detoksikacija organizma.

Čuvarkuća se smatra učinkovitom zbog svog kemijskog sastava. Čuvarkuća sadrži jabučnu kiselinu, mravlju kiselinu, tanine i kalcijev citrat koji imaju antiseptička, protuupalna i diuretska svojstva.

Najčešći način korištenja čuvarkuće jest u obliku čaja ili soka, a najpoznatiji recept kombinira sok čuvarkuće s medom, koji se može uzimati oralno ili nanositi lokalno na određeno područje.

Čuvarkuća i med

Čuvarkuću jednostavno možete uzgojiti u svojoj kući, a kada joj dodate med dobit ćete recept za zdravlje. S obzirom na njezinu prilagodljivost dovoljno ju je posaditi u tegli i povremeno zalijevati vodom. Najčešća kućna kombinacija čuvarkuće jest s medom,

Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature. Otporna je na sušu, jer je unutrašnjost njenih listića ispunjena rezervama vode.

Ova biljka može da raste gotovo svuda – između kamenja, na stijenama, na različitim tipovima zemljišta, a neki je čak gaje na krovovima kuća. Takođe, nije rijetkost da se čuvarkuća zasadi i na terasi, u saksiji.

Boja listova ove biljke može biti zelena, bordo ili ljubičasta, a cvjetovi se javljaju na vrhu i najčešće su crvene boje.

Ukoliko se pitate šta je to što je ljekovito u sadržaju čuvarkuće, odgovor je jabučna i mravlja kiselina. Ova biljka je svoju primjenu pronašla u narodnoj medicini, a savremena istraživanja su usmjerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje djelovanje na imunološki sistem, kao i liječenje kancerogenih oboljenja.

Spoljna upotreba

Od niza ljekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke – uhovnik. Pored toga, sok iz listića čuvarkuće je veoma dobar prirodni lijek za oboljenja i povrede kože, čireve, posjekotine i opekotine. Takođe, ljekoviti sok ove biljke se dugo godina unazad koristi za uklanjanje kurijih očiju i bradavica, ali i sunčanih pjega.

Upala uha

Prepolovite nekoliko listića čuvarkuće i iscijedite dvije do tri kapljice soka u bolno uho. Ostavite da tečnost djeluje nekoliko minuta, a potom iskrenite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Unutrašnja upotreba

Ukoliko se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada je ona veoma djelotvorna kod upale usne duplje. Sok ove biljke je i veoma dobar diuretik, a ima i laksativno dejstvo. Čuvarkuća se upotrebljava i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.

Za jačanje organizma

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu činiju i pomiješajte ih sa medom. Smjesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom. Zatim, u veću teglu sipajte smjesu i zatvorite teglu. Da svjetlost ne bi dopirala, cijelu teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da odstoji pet dana u frižideru.

Od šestog dana, na prazan stomak uzimajte po dvije plastične kašičice smjese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode.

Izvor: doznajemo

Vaš komentar na članak: