11.06.2018 u 16:09 | Zdravlje | Komentara:

OD ŠTITNJAČE SVE KREĆE, HORMONI, PRETJERANA MRŠAVOST ILI DEBLJINA: Evo šta trebate jesti

Kada štitna žlijezda ne funkcioniše na pravi način, lako može doći do većih i ozbiljnijih problema.
stitnjaca

Štitnjača, žlijezda leptirastog oblika u vratu, može imati dramatičan utjecaj na brojne tjelesne funkcije.

Štitnjača se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone štitnjače koji reguliraju, između ostalog, tjelesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari se mogu pogoršati kada štitnjača radi premalo ili previše.

Evo nekoliko simptoma koji upućuju da biste kod liječnika trebali provjeriti rad štitnjače:

Iscrpljeni ste

Osjećaj iscrpljenosti može biti povezan s brojnim stanjima, ali postoji velika povezanost s hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stavaranja premalo hormona štinjače. Ako ste umorni čim se probudite, čak i nakon što ste cijelu noć kvalitetno spavali, to bi moglo značiti da vam štitnjača ne radi dovoljno dobro.

Osjećate se bezvoljno

Osjećaj tuge i bezvoljnosti može biti povezan sa simptomom hipotireoze. Hormon štinjače može imati utjecaj na razine ‘hormona sreće’, serotonina, u mozgu.

Nervozni ste i nestrpljivi

Tjeskoba i ‘čudan osjećaj’ može biti povezan s hipertireozom, kada štitnjača proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima vaš organizam može biti u petoj brzini. Ako se ne možete opustiti, štitnjača bi mogla biti u ‘hiper’ modu.

Apetit i okus hrane su se promijenil

Povećani apetit može bit znak hipertireoze, jer se zbog previše hormona štinjače možete stalno osjećati gladni. Usporena štinjača, s druge strane, može se poigrati s okusima i mirisima hrane.

Zbunjeni ste

To može biti uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu biti na udaru lošeg rada štitnjače. Kod previše hormona štitnjače možete imati poteškoće s koncentracijom, a premalo uzrokuje zaboravljivost i općenito ‘rupe’ u sjećanju. Žene to često krivo pripisuju menopauzi.

Lepršavi ste i uzbuđeni

Taj lepršavi osjećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete osjećati kao da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. To osjećate u prsima ili kada dodirnete pulsne točke u grlu ili vratu. Lupanje srca može biti znak hipertireoze.

Suha koža

Suha koža koja se ljušti može biti znak hipotireoze. Promjene u teksturi kože i izgledu povezani su s usporenim metabolizmom, što može smanjiti znojenje. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suha. Također, nokti postanu krhki i neravni.

Rad crijeva je nepredvidiv

Ljudi s hipotireozom ponekad se žale na konstipaciju. Poremećaj u proizvodnji hormona izazvat će usporavanje probave. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze.

S druge strane, pretjerana proizvodnja hormona štitnjače može uzrokovati proljev ili češću stolicu.

Poremećen menstrualni ciklus

Duže mjesečnice s jačim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Skraćen je i razmak između dvije mjesečnice.

S hipertireozom, visoke razine hormona čine neregularnost mjesečnice na drugačiji način. Krvarenje je blaže i kraće traje, a razmak između mjesečnica je veći.

Bolni ekstremiteti ili mišići

Ako imate iznenadne osjećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao biti znak hipotireoze. Tijekom vremena, premalo hormona štitnjače može oštetiti živce koji iz mozga i leđne moždine šalju signale kroz tijelo. Rezultat su neobjašnjena probadanja i trnci.

Visok krvni pritisak

Povišen krvni pritisak može biti znak poremećaja štitnjače, i hipotireoze i hipertireoze. Po nekim procjenama, osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik imati visok krvni pritisak. Jedna teorija je da niske razine hormona štitnjače usporavaju otkucaje srca, što utječe na snagu pumpanja i fleksibilnost krvnih stijenki. Oba stanja uzrokuju porast krvnog pritiska.

Poremećeno reguliranje tjelesne temperature

Osjećaj hladnoće povezan je s hipotireozom. Usporavanje sustava uzrokovan usporenim radom štitnjače znači da su stanice potrošile manje neergije. Manje energije znači manje topline.

S druge strane, pretjerana aktivnost štitnjače tjera stanice da proizvode energiju u petoj brzini. Zato je osobama s hipertireozom ponekad vruće i pretjerano se znoje.

Promukli ste i imate čudan osjećaj u vratu

Promjene u glasu ili osjećaj knedle u grlu povezani su s poremećajem štitnjače. Dobro pogledajte vrat da vidite ima li znakova oticanja štitnjače.

Koristeći ručno ogledalo, gledajte grlo dok gutate vodu. Gledajte postoji li bilo kakva ispupčenja ili izbočine u području štitnjače, koja je ispod grkljana.

Ako vidite bilo što sumnjivo, obratite se liječniku.

Izvor: net

Vaš komentar na članak: