15.03.2020 u 7:33 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Hrvatica koja je preboljela koronavirus ispričala što je preživjela

Jedna Hrvatica koja je u Italiji preboljela koronavirus opisala je svoje iskustvo za Dalmatinski portal. Intervju je napravila pod uvjetom da ostane anonimna.

doktor-maska

“Pristala sam na ovaj razgovor najviše zbog toga što vidim na Facebooku da neki ljudi u Hrvatskoj ne shvaćaju ozbiljno ovu bolest koja je zapravo jako teška”, kazala je.

“Ja spadam u rizičnu skupinu, bolujem od autoimune bolesti. Dakle, imuniteta nemam, što znači da me bolest hvata lakše nego druge. Dovoljno da netko kihne pored mene pa da nešto pokupim, a s obzirom na posao kojim se bavim, stalno sam u kontaktu s ljudima i teško mi je definirati kako sam se zarazila koronavirusom”, priča.

Njen posao ima veze s ugostiteljstvom. Dnevno se, kaže za Dalmatinski portal, radi i do 14 sati dnevno. Problemi su počeli sredinom siječnja.

“Tog dana sam imala temperaturu 37,5, ali uz osjećaj kao da imam 40. Uhvatio me kašalj, smetalo me grlo i osjećala sam groznu bol u mišićima. No, sutradan sam, što je bila greška, opet otišla raditi. Bila sam na poslu šest dana, a onda sam jednostavno – pala. Mišići su mi otkazali”, priča.

Rekli joj da ima gripu

Na hitnoj su joj kazali da je gripa i bronhitis, dobila je antibiotike.

“Bilo je pregadno. Imala sam temperaturu punih 25 dana. Mislila sam na trenutke da ću umrijeti, a kakav je to osjećaj može znati samo onaj tko je prošao ovaj teži oblik”, priča.

Opisala je prve simptome.

“Suhi kašalj i grlobolja bez ikakve upale grla, da bi nakon dva dana temperatura skočila na 39 i to je trajalo tjednima. Samo Bog zna kakve sam bolove imala, najradije bi bila plakala, a niti to nisam mogla. Tu je i ogromna bol u plućima, problem s disanjem, kratak je dah. Na trenutke vam se čini kao da vas je netko nožem sasjekao po plućima”, priča.

Liječnik se maknuo tri metra od nje

Po dolasku u Udine se javila svom liječniku.

“Doktor opće prakse me vidio, ustao sa stolice i makao se tri metra od mene. Nije mi htio prići bliže, niti da me pregleda. Rekao mi je da me moli da budem dva tjedna kod kuće. Ionako mi ne može pomoći, a vrijeme će učiniti svoje. Na hitnoj me nisu htjeli primiti jer sam rizična skupina i smatraju da me vjerojatno ne bi spasili. Ako primijete bilo kakve simptome, ne možete ući na hitnu. Ili se morate javiti liječniku opće prakse ili nazvati zeleni telefon, gdje oni odluče jeste li vi prioritet da dođu po vas s posebnim vozilima i u specijalnim uniformama. Odlučuju hoćete li biti hospitalizirani ili ostajete kod kuće i čekate da prođe”, rekla je.

“Nema lijeka. Stojiš sam u kućnoj izolaciji i čekaš što ti Bog da. Radiš sve ono što i inače kad imaš virozu, pokušavaš smanjiti temperaturu i jačati organizam”, priča.

“Danas sam osmi dan bez temperature, a ovo mi je 16-i dan u izolaciji. Sad sam dobro, ali savjetujem da ozbiljno shvatite situaciju, nije šala”, zaključuje djevojka razgovor za Dalmatinski portal.

( LijekiPriroda.com )

Vaš komentar na članak: