08.12.2018 u 8:10 | Zdravlje | Komentara:

MNOGE ŽENE IMAJU ČUKLJEVE: Evo šta ih uzrokuje, a sa ovim NESTAJU KAO RUKOM ODNESENI!

Veliki broj ljudi ne vodi računa o pravilnoj obući koja pristaje njihovoj nozi.

cukljevi

Zbog toga mnogi mogu imati problema sa zglobovima ili bolnim stopalima. Jedno istraživanje je pokazalo da 90 posto žena nosi preuske cipele. Zbog toga žene najčešće imaju urasle nokte, čukljeve, kurje oči….

Ovi znakovi će odmah pokazati da li nosite adekvatnu obuću.

1. Nosite isti broj cipela od srednje škole

Tokom godina svod stopala se spušta čineći da se stopalo širi. Kako starimo povećava se broj cipele koji nosimo.

2. Prsti dodiruju vrh cipele

Potrebno je imati nešto mjesta između prstiju i vrha cipele. Morate moći slobodno micati prstima. Stopalo se tokom dana znoji pa tako ono što vam pristaje ujutro može postati tijesno do večeri. Noge su najveće na kraju dana pa je najbolje cipele kupovati predvečer.

3. Imate žuljeve, kurje oči ili urasle nokte

Ove povrede znače da vam cipela ne pristaje dobro i iritira neka mjesta na stopalu što nikako ne bi smjela jer je vjerojatno na određenim područjima preuska. Pritisak koji cipela radi može otvrdnuti kožu ili povrijediti zglobove što dovodi do bolnih kurjih očiju, čukljeva i uraslih noktiju. Ako ste cipele već kupili pokušajte ih odnijeti postolaru da ih malo proširi na kalupu ili nove zamijenite za veći par.

Gavez za čukljeve

Gavez sadrži alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole, karotin, eterično ulje i alantoin. Najvažniji sastojak, koji potiče rast stanica u kostima, potkožnom i vezivnom tkivu je alantoin.

Upravo zbog alantoina, gavez je jedan od najboljih prirodnih lijekova za zacjeljivanje, no liječenje ovom prirodnom metodom može potrajati i do godinu dana.

Od gaveza možete napraviti čaj te noge namakati u njemu. Isto tako, na tržištu postoje masti, tinkture i biljne kapi od gaveza.

Oblozi od gaveza veoma su cijenjeni, a jednostavni za pripremu. Sve što je potrebno jest da pomiješate nekoliko kašikica osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Pastu od gaveza zatim namažite na platnene obloge i prislonite na ranu te ponavljajte svaka dva do četiri sata.

S obzirom na to da je teško primjenjivati ovu metodu, zbog zaposlenosti i obaveza, preporučuje se ponavljati tretman s oblozima barem jedan dan u sedmici.

4. Bole vas svodovi stopala na kraju dana

Ako su cipele prevelike i ne podupiru dovoljno nogu, mišići na dnu stopala se skraćuju svakim korakom u nastojanju da luk stopala drže visoko. Ova instinktivna fleksija spriječava da cipela isklizne. To može dovesti do plantarnog fasciitisa gdje plantarna fascija koja se proteže duž stopala od prstiju do pete postane kronično upaljena.

5. Iznošene tenisice

Puno hodanja u prirodi ili na traci za trčanje troši tenisice pa one više ne pružaju dovoljan potporanj nozi. Ako hodate 15 km tjedno, iznosit ćete ih za 9 do 12 mjeseci. Hodate li još više, gotove su za 4 do 6 mjeseci. Primijetit ćete da naginju na jednu stranu kada ih položite na ravnu površinu.

Izvor: telegram

Vaš komentar na članak: