24.07.2018 u 12:03 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Dan započinjete KAFOM i CIGARETAMA? Saznajte koje to stravične posljedice ima na vaše tijelo!

Jeste li svjesni što točno radite ako za doručak “konzumirate” cigarete i kafu?

kafa-cigare

Jutarnji ritual koji čine kafa i cigarete uz preskakanje doručka svakodnevnica je brojnih ljudi. Iako vas taj ritual može razbuditi na prvu, zapravo vas stimulira da trošite više energije i nekada “pregorite” par sati nakon buđenja uz neizbježan kronični umor cijeli dan. No, čak da još ne osjećate te probleme te vam ova štetna navika ne smeta na taj način, saznanje o tome što se događa s vašim tijelom malo koga će ohrabriti da s istim ritualom nastavi.

Za početak, dokazano je da jutarnja cigareta uzrokuje veću razinu kancerogenih tvari u krvi, manju razinu imaju oni koji prvu cigaretu odlože za pola sata ili više nakon buđenja, i to bez obzira na količinu cigareta koju su konzumirali kasnije tijekom dana. Kada uz tu cigaretu uslijedi i kafa, događa se i drugi udar na organizam – od ranog jutra stimulirate lučenje klorovodične kiseline u želucu, što je posebno problematično za one ljude koji su skloni gastritisu.

Kombinacija cigareta i kafe nakon buđenja ima i jako negativan učinak na zdravlje arterija i kardiovaskularno zdravlje uopće; ta kombinacija uzrokuje veću krutost arterija koja otežava cirkulaciju krvi. Najbolje vrijeme za prvu kafu, i cigaretu ako baš morate, sat je vremena nakon buđenja i to obavezno nakon doručka.

Izvor: dnevno

Vaš komentar na članak: