11.11.2018 u 6:26 | Zanimljivosti | Komentara:

AKO NEKOGA MRZITE, nakon što pročitate ovaj tekst, dobro ćete razmisliti

Učiteljica je jednog dana zamolila svoje učenike da svako od njih u školu donese nekoliko jagoda u plastičnoj kesi s napomenom da: koliko osoba mrzi, toliko jagoda treba donijeti.

savjeti-buda

Slijedeći dan sva djeca su donijela svoje jagode s imenima. Neki su imali dvije, neki tri, neki pet, a neki čak i 20 jagoda. Učiteljica im je tada rekla da te jagode moraju nositi sa sobom gdje god da idu i to pune dvije nedelje.

Kako su dani prolazili, učenici koji su imali veći broj jagoda počeli su se žaliti da im je preteško i da je miris nepodnošljiv. Po završetku prve nedelje učiteljica je učenike upitala:

„Kako ste se osjećali tokom ove nedelje?“ Djeca su se samo žalila, a učiteljica im je rekla:

„To je vrlo slično onome što nosite u srcu kada ne volite neke ljude. Mržnja čini srce bolesnim, a vi tu mržnju nosite svuda sa sobom. Ne možete podneti miris pokvarenih jagoda…

Zamislite kako onda mržnja i ogorčenost utiču na vaša srca kada ih nosite u sebi svakog dana.“ Srce je predivan vrt, koji treba svakog dana čistiti od korova. Oprostite onima koji su vas naljutili.

Tako u svome životu stvarate prostor za dobre stvari. Postanite slađi, a ne gorči. Motivišite druge da očiste svoje srce.

Izvor: edukacija

Vaš komentar na članak: