29.05.2018 u 6:05 | Biljke, Zanimljivosti | Komentara:

Ako imate ovaj korov u bašti NI SLUČAJNO ga ne čupajte: Evo i zašto…

Svako ko ima baštu zna kakva je gnjavaža čistiti korov iz nje. Ali rijetko ko zna da ovo uopšte nije korov, pa ga bacaju iako to nikako ne bi trebalo da rade.

tust-salata

U pitanju je skromna biljka po imenu tušt ili portulak, i zapravo je pun materija korisnih za organizam. Sadrži omega 3 masne kiseline, vitamine C, A, B i E, kalcijum, gvožđe i antioksidanse, piše “Žena“…

Voljeli su ovaj korov i u Starom Egiptu, a u Kini i Indiji ga i danas uveliko koriste. I u Francuskoj i Engleskoj ga redovno konzumiraju, najčešće u salati ili supi. Na Bliskom istoku se tušt prodaje u snopovima i nezaobilazan je sastojak mnogih jela u tropskim krajevima.

Kod nas ga ima na svakom koraku, a možete da ga gajite i u kući. Ima blago slan ukus i savršen je u salatama, ali možete ga dodati i mnogim drugim jelima, na vama je da ga isprobate. Za jelo može da se koristi cijeli sočni nadzemni dio, sirov ili kuhan. Mladi listovi su slankasti i aromatični, a stariji listovi se prije upotrebe kuhaju i spremaju kao varivo ili supa i čorba. Pored toga, cijela biljka može da se stavi i u turšiju, a sjeme može da se samelje u hranljivo brašno.

Bitno je samo da znate da njegova blagotvorna zdravstvena dejstva nestaju brzo nakon što ga uberete.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: