27.01.2021 u 17:03 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

SAVJET DR NESTOROVIĆA: Ovo treba da pijete barem dvije nedelje prije vakcinisanja, evo zašto

Čuveni dječiji plumolog prof. dr Branimir Nestorović je izjavio da je probiotike poželjno uzimati najmanje dvije nedelje prije vakcinacije kako bi bili djelotvorni i efikasni.

nestorovic

– Probiotici su stimulatori imuniteta, a to je pokazano za mnoge vakcine, ali moraju da se uzimaju bar dvije-tri nedelje prije vakcinacije kako bi pojačali imuni odgovor – izjavio je profesor.

Nestorović je takođe naveo da je neophodno uzimati ih nedeljama prije primanja vakcine, ne samo dan-dva prije, a da je važno nastaviti sa upotrebom i dvije nedelje nakon vakcinacije:

– Probiotik pojačava reaktivnost tih ćelija i stimuliše takozvani urođeni imunitet. Mi se rađamo sa ogromnim repertoarom odbrane skoro svega što su preživjeli recimo majka, baba, djeda…

Probiotici igraju važnu ulogu u razvoju i uspostavljanju crijevne mikroflore i podstiču sazrijevanje imunog sistema. Ovo pomaže da se postigne bolji vakcinalni odgovor i bolja odbrana od infekcija.

– Za mnoge vakcine postoje dokazi. Recimo za MMR vakcinu bilo je mnogo istraživačkih radova, a upotreba probiotika u cilju pospješivanja imunog odgovora opšte je poznata kao efikasna – zaključio je Nestorović.
Probiotik ne pruža zaštitu od neželjenih efekata vakcine, kako bi neko mogao da zaključi. Probiotici su zapravo korisne bakterije koje žive u crevima i deluju na određene strukture, stimulišući sličnu funkciju kao što, primjera radi, krajnici čine u zaštiti od infekcija, objasnio je doktor.

– Probiotici nespecifično stimulišu imuni odgovor ne samo ka jednom uzročniku nego stvaraju opštu otpornost organizma. Ako postoji neko zapaljenje u organizmu težiće da ga vrate u balans, odnosno na početak. Sublimuju loš odgovor na infekciju, a pospešuju dobar – bio je jasan doktor.

Probiotske bakterije su isto što i suplementi za podizanje imuniteta.

– Ne moraju biti apsorbovane već mogu djelovati iz unutrašnjosti crijeva i zato su neželjena dejstva minimalna – zaključio je profesor Nestorović.

Izvor: Alo.rs/Kurir.rs

( LijekiPriroda.com )

Vaš komentar na članak: