07.08.2018 u 6:08 | Zdravlje | Komentara:

Uvijek vam podvale stari kukuruz na pijaci? Evo kako da odaberete pravi i zašto treba da ga kuhate sa svilom

Kuhani mladi kukuruz ima izvanredan ukus i svi ga veoma rado jedu. Mladi kukuruz ima 86 kcal na 100 g i bogat je vitaminima grupe B, kao i mineralima magnezijumom, manganom, fosforom i cinkom. Ima i dosta vlakna što potpomaže varenju. Žitarica je koja ne sadrži gluten i zato se svima preporučuje.

kuhani-kukurz

Sad je pravo vreme za kukuruz
Prema riječima nutricioniste Branke Mirković, srednji klip kukuruza ima između 150 i 200 kcal, što nije mnogo, a može biti kvalitetan obrok.

- Kada kupujete kukuruz birajte da svila, odnosno vlakna, budu bijela jer to je kukuruz šećerac koji je mekši i slađi. Otvorite malo opnu i ako je zrno formirano do kraja i lijepo raspoređeno sigurno će i klip biti kvalitetan. Odstranite listove, skinite kukuruznu svilu, na dno posude stavite malo unutrašnjih listova i svile, složite klip i nalijte hladnom vodom. Opna će dati bogatiji ukus, a kukuruzna svila je ljekovita i od nje se prave čajevi za detoksikaciju. Ako ste skuhali više klipova, prebacite ih u plastičnu posudu, nalijte vodom i čuvajte u frižideru dva dana. Možete ga jesti hladnog, podgrijati u vodi ili mikrotalasnoj rerni – savjetuje nutricionista.

Grilovani kukuruz

Klipove kukuruza grilujte na grill tiganju, pa kada se ugriju premažite ih uljem, ali su još ukusniji ako ih namažete puterom. Kuvani ili grilovani kukuruz je odličan dodatak uz razna jela i zamjenjuju hljeb i tjesteninu. Zrna kukuruza možete koristiti u raznim salatama i jelima.

Obično se manji komadi klipa poslužuju uz razna jela od mesa sa prilozima od barenog povrća, recimo šargarepa i grašak se obare, kao i kukuruz, a preko se stavi malo putera.

Salata od povrća i kukuruza

Isjeckajte paradajz, papriku, luk, dodajte rukolu ili bebi spanać. Po želji možete dodati masline ili kapre. Napravite preliv od supene kašike malinovog ulja, narendane korice limuna ili limete i iscijedite limun. Posolite po ukusu.

Salata od kukuruza i tunjevine

Izgnječite tunjevinu, dodajte isječen paradajz, rukolu, sjeckane masline i zrna kukuruza. Začinite limunom, maslinovim uljem i dodajte soli po ukusu.

Pileća čorba sa kukuruzom

Izdinstajte manju glavicu luka, srednju šargarepu i 50 g korijena celera. Dodajte kockice pilećeg filea. Kada je sve malo omekšalo nalijte toplom vodom iz ketlera. Prokuhajte i dodajte kuhana zrna kukuruza. Čorbu začinite sa mliječnom pavlakom za kuvanje, promješajte i pospite nasjeckanim listom peršuna.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: