23.05.2018 u 5:11 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Uši otkrivaju sa kojim se bolestima bori vaš organizam, primijetite li ove simptome odmah doktoru

Pomoću štapića za uši možeš provjeriti boju tvog cerumena, tj. ušnog voska, a mi ćemo ti objasniti na što ona ukazuje.

usi

Sivi cerumen

U slučaju da je tvoj ušni vosak siv, a bez ikakvih drugih simptoma, ne trebaš se brinuti. To što vidiš je vjerojatno prašina, a boja je uobičajena za osobe koje žive u gradu i okružuje ih zagađeni zrak.

Tragovi krvi

Primijetiš li da ima krvi na štapiću, to može značiti da ti je bubnjić probijen. U ovom slučaju, uši bi ti mogle biti inficirane nečime, što pak vodi do otitisa (upale uha).

Smeđi cerumen

Tamnije nijanse voska pokazuju kako ti tijelo prolazi kroz iznimno stresno razdoblje.

Crni cerumen

Dogodi li se tek jednom, nemaš o čemu brinuti. Ali, ako te uši svrbe i taj se svrab počne pojačavati, trebala bi posjetiti doktora jer bi se moglo raditi o gljivičnoj infekciji.

Bijeli cerumen

Ovakav cerumen ukazuje na manjak vitamina i drugih nutrijenata u tvome tijelu, poput željeza i bakra. Ovome možeš i sama pomoći tako da dodaš grahorice i zobene pahuljice u svoju prehranu. Ne bi bilo loše uzimati ni vitamine u obliku dodataka prehrani.

Neugodan miris

Snažan, neugodan vonj iz uha može indicirati na neku infekciju u unutarnjem uhu. Pored vonja, mogla bi čuti i neku buku ili osjetiti kako ti se uši s vremena na vrijeme ‘odštopavaju’. Ovo je također razlog zbog kojeg bi trebala posjetiti doktora.

Tekući cerumen

Promijeni li se struktura tvog ušnog voska, to može biti pokazatelj početka nekog upalnog procesa, i trebala bi posjetiti specijalista.

Suhi cerumen

Suhoća ušnog voska znači da ti fali zasićenih masti u tijelu. Zasićene masne kiseline nalaze se u proizvodima životinjskog podrijetla: mesu, jajima i mliječnim proizvodima. Zastupljene su i u nekim biljnim proizvodima kao što su kokos i kikiriki. Pored ovoga, moglo bi se raditi i o dermatitisu te drugim kožnim oboljenjima.

Izvor: zdravakrava

Vaš komentar na članak: