12.06.2018 u 18:12 | Zdravlje | Komentara:

Sigurni simptomi raka dojke, a niti jedan nije kvržica

Samopregled dojki neizostavan je dio brige za osobno zdravlje svake žene

zena-kod-doktora

Rak dojke i dalje je najčešći pojedinačni uzrok smrti ženske populacije u dobi od 35. do  69. godine života unatoč uznapredovalim metodama liječenja. Osim kvržice, kao najprepoznatljivijeg i obično prvog opipljivog simptoma ove podmukle bolesti, pozornost treba obratiti i na neke druge, manje uočljive i često zanemarivane simptome. Stoga je izuzetno važno naglasiti da detaljan samopregled dojki doista može spasiti život odnosno na vrijeme uputiti na postojanje ovog ‘tihog ubojice’.

Dakle, osim kvržice, pozornost prilikom samopregleda treba obratiti i na nekoliko drugih promjena u samom tkivu dojke, navodi ordinacija.hr.

Promjena u teksturi dojke

Tvrđi komad kože koji se doima debljim nego što bi trebao biti ili bradavice iz kojih izlazi iscjedak mogu biti simptom raka dojke, pojašnjava onkolog Joseph Weber  iz Milwaukee-a. Ponekad se kod raka dojke kanali u unutrašnjosti dojke blokiraju što dovodi do promjena na koži pa dojka može izgledati kao narančina kora.

Bradavice mijenjaju oblik

Promjene na bradavicama, tako da se one uvlače unutra ili su izbočene, jedan su od češćih simptoma raka dojke. To se događa zbog tkiva koje raste unutar dojke što uzrokuje promjene u izgledu dojke i bradavice

Iscjedak iz bradavica

Još jedna abnormalnost koja prati rak dojke je pojava iscjetka iz bradavica koji nije mlijeko. Ova pojava često nije posljedica raka dojke, ali ako ste primijetili da se iscjedak pojavi bez da ste dotaknuli dojku, važno je odmah posjetiti liječnika.

Otekline i crvenilo

Na upalni rak dojke ukazuju simptomi crvenila kože, koja je posljedica same upale te oteklina.

Izvor: ordinacija

Vaš komentar na članak: