03.09.2018 u 6:09 | Zdravlje | Komentara:

RAK SE NE ŠIRI OD ŠEĆERA: Onkolog razbio sve mitove, OVO JE ISTINA koju trebate znati!

O raku se neprestano stvaraju novi mitovi, a stari opstaju godinama. Za magazin Žena.blic govorio je prof. dr Vladimir Kovčina,onkolog koji je razjasnio mitove.

zena-bolesna

MIT: Rak se sprječava superhranom

Borovnice, cvekla, brokoli, bijeli luk, zeleni čaj… Duga je lista takozvanih supernamirnica za koje se smatra da su toliko zdrave i moćne da, navodno, sprječavaju pojavu raka.

Istina: Način ishrane utiče na smanjenje rizika od obolijevanja, ali posebnom vrstom hrane ne može se spriječiti nastanak raka, ističe dr Vladimir Kovčin.

MIT: Šećer je hrana za rak

Oboljelom od raka apsolutno se zabranjuju sve što sadrži šećer – od torte do jabuke, jer ćelije raka se razvijaju brže, a za to im je potrebno više energije iz šećera.

Istina: Misli se na to da sve naše ćelije za svoj rad i rast koriste šećer, pa tako i maligne, ali se one brže dijele, pa i troše više šećera od zdravih. To ne znači da one preživljavaju isključivo koristeći šećer. Da je ovo tačno, rak bi mogao jednostavno da se liječi izbacivanjem šećera iz ishrane, što se u praksi nije dokazalo.

MIT: Pošto je rak gljivica, liječi se sodom bikarbonom

Mit je plod površnog zaključka da je tumor uvijek bijeli, pa je zaključak da ga izaziva gljivica kandida, a onda je lijek pomenuti prašak.

Istina: Zbog poremećaja imuniteta, smanjene koncentracije kiseonika u ćelijama i korišćenja većih količina antibiotika kod oboljelih od raka nastaje pogodna podloga za razvoj gljivičnih infekcija. Istina je da primjena sode bikarbone ne pogoduje gljivicama. Međutim, ako bi gljivice bile izazivači kancera, pod mikroskopom bi se lako otkrivale, a gljivice bi bile vidljive i na isječcima tkiva pri biopsijama, ali nije tako, objašnjava doktor.

MIT: Čudotvorni „narodni“ lijekovi

Od ispijanja kapi konoplje do redovnog klistiranja – internet je pun svjedočenja ljudi o čudotvornim lijekovima kojima su pobijedili rak.

Istina: Prema nekim istraživanjima, u Srbiji više od 80 odsto oboljelih od karcinoma, pored zvanične medicine, koristi razne metode i preparate iz alternativne medicine. Pritom, oni to ne saopštavaju svom ljekaru, što je pogrešan stav. Mnogi od tih preparata mogu da imaju ozbiljne interakcije s lijekovima koje im propisuje lekar. Aktivne materije iz tih preparata kao i zvanični lekovi eliminišu se iz organizma preko jetre i bubrega i mogu ozbiljno da oštete funkciju ovih organa, upozorava doktor Kovčin.

MIT: Farmaceutski lobiji namerno kriju lijek

Farmaceutske kompanije imaju veći interes da dobijaju novac od postojećih lekova za rak nego da proizvedu lijek koji bi konačno pobijedio rak.

Istina: Da farmaceutska industrija ima lijek za karcinom, to bi joj donosilo veći profit nego što sada zarađuje od svih poznatih lijekova. Zbog toga nije logično da se takav lijek, ako postoji, krije, vjeruje doktor.

MIT: Citostatici ubiju više pacijenata nego što ih izliječe

Citostatici, zračenje ili operacije imaju ozbiljne komplikacije i neželjena dejstva. Liječenjem se ne uništavaju samo maligne već i zdrave ćelije.

Istina: Smrtnost od terapija koja se primijenjuju za liječenje karcinoma iznosi do dva procenta. To je znatno manje od procenta izliječenja pojedinih vrsta raka, koji se kreće i preko 90 odsto. Bez hemioterapije ne bi bilo izliječenja leukemije ili limfoma, a bez biološke terapije uspjeha u liječenju raka dojke, pluća, melanoma i debelog crijeva i produženja života velikog broja bolesnika, ističe naš sagovornik.

MIT: Nema pomaka u liječenju raka

Nije dokazano da postoji napredak u procentu izliječenih bolesnika od mnogih vrsta raka, kao i produženja vremena preživljavanja.

Istina: Oboljeli od karcinoma debelog crijeva prije 40 godina živjeli su oko šest mjeseci, a danas je to u prosjeku duže od 24 mjeseca. Zahvaljujući novim lijekovima, pojedini karcinomi postaju hronična bolest od koje se ne umire uvijek – navodi doktor Kovčin.

( LijekiPriroda.com )

Vaš komentar na članak: