17.01.2020 u 17:59 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Rak grlića materice: 7 simptoma koje svaka žena mora znati

Uzimajući u obzir sve što je učinjeno u borbi protiv raka grlića materice, možda ćete pomisliti i kako je to bolest oko koje više ne treba mnogo brinuti. Prije nekoliko decenija, ona je bila jedan od glavnih uzroka smrti žena u reproduktivnom dobu. Međutim, s razvojem Papa testa (jednostavnog testa koji otkriva abnormalne ćelije grlića materice prije nego što se rak razvije), rak grlića materice sada je mnogo manje uobičajen, piše minimagazin.info.

zena

Ipak, otkrivanje humanog papiloma virusa (HPV) kao uzroka raka grlića materice napravilo je velike promjene. Sada je poznato da 99% slučajeva raka grlića materice uzrokuje uporna HPV infekcija. Ovo saznanje dovelo je i do razvoja dobrih preventivnih mjera, uključujući vakcine i HPV testove.

Međutim, čak i uz ove napretke, rak grlića materice i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju vašem zdravlju. Upravo sljedećih sedam stvari svaka žena treba da zna.

Uopšte nemate simptoma

Rak grlića materice s razlogom se naziva “tihi ubica”. Rani stadij ograničen je na unutrašnjost grlića materice. Kao rezultat toga, često se ne može otkriti da su ćelije raka prisutne. Većina žena ne doživljava simptome dok se ne razvije veoma napredan oblik bolesti. Nažalost, kada je to slučaj, bolest je najvjerovatnije fatalna. Petogodišnja stopa preživljavanja za žene sa rakom grlića materice stadijuma 1 iznosi 93%; za fazu četiri ona iznosi svega 15%.

Važno je izbjeći da se dođe do te tačke. To možete tako što ćete redovno raditi Papa i HPV testove. Od dvadeset i prve godine, svaka žena mlađa od 30 godina trebalo bi da radi Papa test svake tri godine, a svaka žena koja ima 30 i više godina trebalo bi da skupa sa Papa testom radi i HPV test, svakih pet godina.

Menstruacije su obilnije ili duže traju

Možda mnogo više krvarite tokom menstruacije ili možda samo malo više nego obično. Ili dolazi do krvarenja između ciklusa. Ovo može biti uzrokovano kancerogenim lezijama na grliću materice. Evo šta se događa: kako se rak grlića materice razvija, on nagriza tkivo i krvne sudove. Zbog toga oni postaju izloženi, a usljed čega krvarenje može postati veoma ozbiljno.

Međutim, koliko god to strašno izgleda, abnormalno krvarenje ne mora uvijek biti simptom raka grlića materice. Preobilno krvarenje može nastati i usljed polipa u grliću materice, fibroida pa čak i trudnoće.

Vaginalni iscjedak je drugačiji

Navikli ste na pojavu vaginalnog iscjetka tokom mjeseca: ponekad ga ima više ili manje, proziran je ili bijel. Međutim, promjena količine i mirisa iscjetka, koja se ne može pripisati gljivičnoj ili nekoj drugoj vaginalnoj infekciji, može biti simptom raka grlića materice.

Ako postoji nešto što narušava normalnu homeostazu grlića materice, promjene ćete vjerovatno vidjeti na iscjetku. Pored količine i mirisa, potrebno je obratiti pažnju i na promjene u teksturi (poput veoma vodenastog iscjetka).

Odnos je postao bolan

Rak grlića materice koji je uznapredovao može uticati na nerve u karlici, a što može dovesti do bola u predjelu karlice tokom odnosa (ponekad čak i u svakodnevnim situacijama). Ukoliko je odnos bio prijatan i odjednom osjećate bol ili nelagodu, bilo bi dobro da se obratite ginekologu.

Ovo nije definitivan znak raka grlića materice (endometrioza može, takođe, izazvati bol tokom odnosa), ali je definitvno način na koje vam vaše tijelo govori kako nešto nije u redu.

Krvarenje tokom ili nakon odnosa

Povećana vaskulacija povezana je sa abnormalnostima grlića materice. To znači da se u grliću materice nalazi više krvnih sudova, kada je prisutan malignitet, u poređenju za zdravim grlićem materice. Tokom odnosa, partnerov polni organ može poremetiti te krvne sudove. Rezultat: krvarenje tokom ili nakon odnosa.

Problemi sa mokrenjem

Vjerovatno su vam poznati znaci infekcije urinarnog trakta, ali ako ove simptome doživljavate prilično često ili ako oni ne nestaju nakon korištenja antibiotika, obratite se ginekologu, jer to može signalizovati rak grlića materice. Evo i kako: rak grlića materice može prerasti na tkiva koja okružuju grlić materice.

Ako se proširi na bešiku, možete osjećati bol tokom mokrenja ili iznenadnu potrebu da svako malo idete u toalet.

Otok na nozi

Otok na nozi i rak grlića materice su, na prvi pogled, stvari koje se ne mogu uopšte povezati, ali ovaj simptom je nešto što žene, koje imaju rak grlića materice, obično doživljavaju samo u naprednim stadijima bolesti.

To se dešava kada rak grlića materice pritiska nerve ili krvne sudove u karlici, a koji snadbijevaju noge. Rezultat je nakupljanje tečnosti koja se može pojaviti kao nateklina na jednoj nozi.

Izvor: minimagazin

Vaš komentar na članak: