31.10.2018 u 18:39 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Pušači šokirani: okriveno koji se bizaran sastojak stavlja u svaku cigaretu, jeste li uopšte znali?

Malo je pušača koji znaju da se u cigarete dodaje i šećer, pokazalo je novo američko istraživanje

cigarete

Istodobno, malo ih je svjesno toga da dodavanje šećera duhanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu Nicotine and Tobacco Research. Cigarete sadrže prirodne i dodane šećere koji smanjuju ‘gorčinu’ cigarete, zbog čega se njezin dim lakše inhalira.

Dva ključna pitanja

No, oni istodobno povećavaju količinu štetnih kemikalija u duhanskom dimu kao i ovisnički potencijal pušenja, kaže dr. Andrew Seidenberg, doktorand javnog zdravlja na Sveučilištu Sjeverna Karolina u Chapel Hillu.

“Brojni sudionici istraživanja rekli su nam da žele znati više o šećeru u cigaretama. Evo prilike”, rekao je za Reuters Helth Seidenberg. On i kolege pratili su 4350 odraslih pušača u sklopu eksperimenta o e-cigaretama.

Na kraju eksperimenta sudionici su morali odgovoriti na dva pitanja o dodanim šećerima u cigaretama: “Dodaje li se šećer u cigarete?” i “Dodavanje šećera u cigarete povećava toksine u duhanskom dimu. Jeste li prije početka studije ikad čuli za ovakvu posljedicu dodavanja šećera?”

Nitko nema pojma

Rezultati studije su pokazali da je 5,5 sudionika ankete znalo da se u cigarete dodaje šećer, a samo 3,8 posto ih je znalo da dodani šećeri povećavaju toksine u duhanskom dimu. Seedenberg kaže da su ga rezultati ankete iznenadili.

Odlučio je s kolegama početi raditi na porukama o postojanju šećera u cigaretama. U kampanji organiziranoj u Australiji Seidenberg i kolege upozoravaju na to pjesmom “Sugar, sugar” dok na ekranu piše: “Dodavanjem šećera i meda prikriva se gorak okus duhana, no štetnost pušenja i cigareta ne može se skriti”.

Treba podsjetiti na to da nikotin sadržan u cigaretama izaziva ovisnost jer stimulira dopamine u mozgu pušača, a oni daju privremen osjećaj opuštenosti i smirenosti. Zbog privremenosti osjećaja smirenosti pušači ubrzo pale novu cigaretu. No neki od aditiva u cigaretama stimuliraju nikotinske receptore, zbog čega brojni povremeni pušači postaju strastveni pušači.

Izvor: net

Vaš komentar na članak: