10.07.2018 u 17:57 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

NAUKA DOKAZALA DA JE PILEĆA SUPA STVARNO NAJBOLJI LIJEK: Oporavlja tijelo na ovih 6 načina!

Da li ste se možda nekada zapitali zašto je pileća supa najčešće “prepisivan” lijek za prehladu i gripu? 

pileca-supa

Ona ima čitav niz dobrobiti za vaš organizam.

Svima nam je iz djetinjstva poznato, kad se razbolimo, mama odmah stavlja lonac na šporet i kreće sa pripremom domaće pileće supe. Iako možda ne znamo naučne razloge, nekako se i nama ustali taj običaj, koji kasnije prenosimo i na svoju djecu.

Evo zbog čega su majke i bake bile u pravu:

Čišćenje tijela

Za ozdravljenje, ali i održavanje dobrog zdravlja, jedan od glavnih lijekova je ono poznato doktorsko – “dosta tečnosti”. Tijelo koje napadaju različiti alergeni i virusi bori se sa njima, a da bi uspjelo da iz borbe izađe kao pobjednik, potrebno je da se “ispira”. Pileća supa je jedan od najbolji načina da se tijelo “opere” od virusa, jer ubrzava izbacivanje loših stvari iz organizma.

Dezinfekcija

Pileća supa sadrži dosta soli, zbog začina koji se dodaju, pa kada prolazi kroz grlo, ima sličan efekat kao da isprate ždrijelo toplim slanim rastvorom. Drugim riječima, bakterije iz grla, usne pupljine i krajnika se uništavaju.

Čišćenje sinusa

Slično kao druge tople tečnosti, poput čaja, isparavanje tople supe dok je jedemo pomaže da se sinusi očiste, a samim tim umire iritantni simptomi prehlade i gripa.

Jačanje organizma

Kada je tijelo izmoreno i bez energije, kao što je to slučaj kod prehlada i virusa, ništa mu neće prijati više od proteina iz piletine i sjajnih, neophodnih nutrijenata iz povrća koje se uobičajeno dodaje supi.

Topla supica grije iznutra

U slučaju groznice, pileća supa će vas lepo zagrijati iznutra i okrijepiti vaše tijelo, pa će se neprijatan simptom ublažiti.

Studije su pokazale da pileća supa godi tijelu i na mnogo dubljem nivou. Naime, pokazalo se da pileća supa spriječava proizvodnju neutrofila, bijelih krvnih ćelija koje praktično jedu bakterije i tako izazivaju upale i pojačanu proizvodnju sluzi.

Naučnici kažu i da pileća supa pomaže u slučajevima astme, emfizema (oboljenja pluća), čak i kod različitih otoka.

Najbolji efekat ima pileća supa pripremljena sa dodatkom crnog luka, celera i šargerepe. Piletina obezbjeđuje cistein, aminokiselinu koja izbacuje sluz iz pluća, šargarepa i celer obezbjeđuju beta karoten i vitamin C, koji podižu imunitet i pomažu da se tijelo izbori sa infekcijom, a moćni crni luk pruža organizmu dovoljno antioksidanata da može da se izbori sa zapaljenjem.

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: