01.06.2018 u 14:39 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

MOŽDA VAM SMETA GLUTEN, A DA TO I NE ZNATE: Ove znakove na tijelu ne smijete ignorisati, jedan je posebno opasan!

Mnogi ljudi u našoj zemlji imaju alergiju na gluten, a da toga nisu ni svjesni. Inače, intolerancija na gluten u medicini se naziva celijakija, a neprobavljanje glutena može dovesti do ozbiljnih komplikacija u organizmu.

koza-laktovi

Gluten je dio bjelančevine koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma, pira i zobi. No, osim u žitaricama, gluten je sastavni dio brojnih proizvodima široke potrošnje kao što su tjestenina, razni umaci i dodaci prehrani, a prisutan je čak i u nekim ruževima za usne.

Bolest intolerancije na gluten naziva se celijakija. Riječ je o nemogućnosti probavljanja ovog sastojka, a prema posljednjim izračunima, procjenjuje se kako 9 od 10 osoba koje boluju od intolerancije na gluten toga nisu niti svjesne.

Ako sumnjate da i vi spadate u ovu skupinu potrebno je učiniti serološke i dijagnostičke pretrage ili, prije pretraga, prepoznajte najčešće simptome.

SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA GLUTEN

1. Gruba koža na stražnjoj strani nadlaktica. Ovaj simptom najčešće uzrokuje manjak folne kiseline i vitamina A u organizmu koji može uzrokovati loša razgradnja masnoća uzrokovana oštećenjem crijeva.

2. Probavne smetnje poput nadutosti, plinova, proljeva pa čak i zatvora. Zatvor se najčešće javlja kod djece.

3. Vrtoglavice, umor, malaksalost i bezvoljnost bez posebnog razloga koja dolazi do izražaja nakon obroka koji sadrži namirnice bogate glutenom.

4. Hormonalni disbalans poput snažnih simptoma PMS-a, PCOS (policistični jajnici) ili neobjašnjive neplodnosti.

5. Snažne glavobolje i učestale migrene.

6. Upale i otekline i bolovi u zglobovima, posebno u prstima, koljenima i kukovima.

Žitaroice koje ne sadrže gluten:
- Kukuruz
- Heljda
- Proso
- Integralna riža
- Amarant
- Quinoa

Izvor: zadovoljna

Vaš komentar na članak: