10.06.2018 u 10:54 | Recepti, Zdravlje | Komentara:

7 NAČINA KAKO SE ZAŠTITITI OD KRPELJA: Nikako ga ne čupajte, može da vam se desi ovo

Krpelj nekoliko sati hoda po tijelu žrtve dok ne nađe mjesto koje mu odgovara. Ako ste nakon šetnje u prirodi ili boravka u gradskom parku na sebi uočili krpelja, ne paničite. U područjima koja su prirodna žarišta bolesti koje prenose krpelji nisu svi zaraženi i zato je rizik za zarazu od uboda jednog krpelja vrlo mali.

krpelj

Zbunjujući simptomi

“Važno je znati da su neki krpelji prenosioci zaraznih bolesti, a njihovim ugrizom se najčešće prenosi krpeljni meningoencefalitis (KME). Zato, ako te ubode, važno je paziti na simptome koji su nalik na one koji se pojavljuju kod gripa, poput umora, visoke temperature, glavobolje, mučnine, povraćanja i bolova u mišićima. Traju do osam dana, a mogu završiti i upalom moždanih ćelija (meningitisom). Zaraza se može spriječiti vakcinom prije proljećne sezone krpelja, a nikako se ne smije vakcinisti nakon ugriza”, objašnjava dr Kosanović Ličina.

Iako se krpelji susreću u gradskim parkovima i vrtovima, opasnost od zaraze bitno se povećava boravkom u prirodi pa bi najprije trebalo da se vakcinišu šumari, šumski radnici, vojnici, kao i oni koji često borave na otvorenom i u području žarišta – izletnici, kamperi, planinari, lovci i turisti.

Ubod se ne osjeti zbog sluzi koja djeluje kao anestetik

Naročito oprezan treba biti u proljeće i rano ljeto, kada su najaktivniji. Tada su skriveni u travi i na granama žbunova i drveća gdje vrebaju čovjeka ili životinje za čije će se dlačice ili krzno uhvatiti. Ali, treba mu nekoliko sati hoda po tijelu da pronađe pogodno mjesto u koje će zabiti bodlju i nahraniti se krvlju. Iako probadanje kože traje desetak minuta, ne osjeća se zbog sastojka u sluzi koje, među ostalim, ima djelovanje poput anestetika.

“Zato je važno dobro pregledati svaki dio tijela nakon povratka s izleta, rekreacije ili rada u vrtu kako bi ga na vrijeme otkrila. Ako odlučiš da ga izvadiš, ne diraj ga golim rukama. Čupaj ga pincetom, ne noktima, a kad ga obuhvatiš, lagano ga vuci prema gore. Nikako ga nemoj okretati. Ako glavica ostane zarivena u kožu, izvadi je sterilnom pincetom. Nemoj ih “gušiti” alkoholom ili paliti šibicom jer će iznenadna smrt prouzročiti puštanje sadržaja trbušne šupljine, a tako se lako prenosi zaraza”, ističe dr Kosanović Ličina.

Kako se osloboditi krpelja?

Izbegavaj provlačenje i puzanje kroz žbunje, odlaganje odjeće na grmlje ili travu i ležanje na tlu dok si na izletu u prirodi. Nosi pantalone dugih nogavica i obvezno ih uvuci u čarape i majice dugih rukava kao i zatvorenu obuću. Najbolje je da obučeš što svjetliju odeću kako bi lakše uočila krpelja”, savjetuje dr Kosanović Ličina.

Repelente ili sredstva za odbijanje krpelja koji djeluju i po nekoliko sati zavisno od znojenja nanesi na otkrivene dijelove tijela i to nekoliko puta tokom izleta, i pregledaj se svaka dva, tri sata.

Samopregled - kada dođeš kući, još jedanput detaljno pregledaj dio po dio tijela, posebno područje kose (iza uha, potiljak, vrat), prepone, pazuhe i pupak.

Pinceta pomaže – običnom pincetom za čupanje dlačica obuhvati krpelja uz kožu i laganim povlačenjem ga izvuci pazeći da mu ne oštetiš tijelo. Kako bi to učinila što preciznije, možeš koristiti i lupu.

Lagani pokreti – pažljivo i vrlo lagano ga čupaj prema spolja jer će mu trganjem i okretanjem ostati glava zabijena u kožu, pa može doći do zaraze. Izvadi je iglicom ili potraži pomoć doktora.

Ne “gušite” ga – krpelja nemoj premazivati alkoholom, uljem ili mašću ili paliti. Njegova nagla smrt uzrokovaće da isprazni sadržaj trbušne šupljine i tako lako prenese zarazu (ako je zaražen).

Informiši se o simptomima – krpelja ne diraj golim rukama. Nakon što ga ukloniš, mjesto uboda premaži antiseptikom. Prati stanje tijela i moguće simptome zaraze nakon uboda.

Izvor: kurir

Vaš komentar na članak: