20.07.2018 u 6:07 | Zanimljivosti | Komentara:

Ovaj otac upozorava sve roditelje prije nego što bude prekasno: Evo kakva opasnost čeka vašu djecu u vodenom parku za djecu

Vjerovato će mnogi od vas ovog ljeta pristati na molbe svoje djece da ih puste na plutajuće vodene parkove, nesvjesni kakva se opasnost krije u naizgled bezazlenoj ljetnoj zabavi. Naime, vodene parkove ne sačinjava samo ono što se vidi izvana, nego i podvodne pregrade te gomila užadi koja može predstavljati opasnost, piše Index.hr.

vodeni-park

Ivan Matijašević iz Hrvatske se sam uvjerio da se zlo može dogoditi u sekundi te je putem Facebooka odlučio upozoriti roditelje prije nego što bude prekasno apelirajući da djeci obavezno daju prsluk koji će ih održavati na površini u slučaju nezgode.

Njegova objava podijeljena je skoro 2.000 puta, a mi je prenosimo u cijelosti.

“Vodeni parkovi su super zabava za djecu, pa i odrasle, ali stvarno imam potrebu upozoriti roditelje na opasnosti koje vas tamo mogu čekati.

Plivam od svoje 4. godine, dakle 30 godina. Visok 193 cm, 87 kg, u dobroj formi. Iako dobro poznajem lokaciju na kojoj je park smješten, napravio sam potpuno umalo, smrtnu grešku.

Dakle, pošto se park nalazi na području podložnom vjetrovima i morskim strujama, ronjenje ispod baznih ograda kako bi se presjekao put je potez koji ću pamtiti. Naime određene platforme u tom parku imaju površine i do 30 m2. Bazna ograda ispod koje sam zaronio da brže uđem u srednji bazen je promjera oko 1,5 m. Uhvatio sam kratki dah (ionako uspuhan od plivanja i trčanja po tom poligonu) i zaronio, jer sam planirao izroniti za najviše 5 do 10 sekundi. Morska struja me povukla pod platformu veličine 5 m2. Pod morem nemaš osjećaj jačine struje, pa koliko god snažno zamahnuo ili stojiš na mjestu ili sporije ideš naprijed. Razlika je u plivanju jer se dobro vidi smjer u kojem ideš. Nešto što je trebalo trajati 5 sekundi, pretvorilo se u 30-ak sekundi, jer niti mi je bio potpuno poznat tlocrt parka, a čak da sam ga i znao, struja me odnijela par metara ulijevo pod veću platformu. Platforme nisu luftići koje možeš podići i uhvatiti zrak, teške su poput betona i dobro prianjaju uz more.

Na pultu će vas samo pitati je li vam dijete plivač ili nije, ako zna plivati može ili ne mora uzeti prsluk.

Moj savjet:

1. Pripazite i malo se raspitajte – nije svejedno na kojoj se lokaciji vodeni park nalazi, tu bi trebale biti puno strože kontrole pri izdavanju dozvola

2. Obavezno djeci koliko god su dobri plivači stavljajte prsluke jer s njima ne mogu roniti nego odlaze na predviđena mjesta za ponovni ulazak u park. Unutar parka se nalazi hrpa manjih pregrada, i bez prsluka dijete se može naći u sličnoj situaciji u kojoj sam i sam bio.

3. Svakako jedan od roditelja neka ode s djetetom, između ostalog bude i zabavno.

Nije mi cilj nikoga ustrašiti i sigurno ne mislim prestati voditi dijete na vodeni park. Cilj mi je ipak povećati svijest roditelja da svaka zabava ovakvog tipa mora imati ipak malo strožu kontrolu i bolju educiranost”, napisao je Ivan.

( LijekiPriroda.com )

Vaš komentar na članak: