23.03.2018 u 13:04 | Zanimljivosti | Komentara:

Otišao je kod zubara na rutinski pregled: Par dana kasnije OVO MU SE POJAVILO na ruci – mislio je da nije strašno a onda je počela BORBA ZA ŽIVOT

Neimenovani mladić iz Kanade star 27 godina, otišao je nedavno kod zubara ne sluteći da će ga to dovesti u smrtnu opasnost.

izbocina

Naime, nakon posjete zubaru, dečko je primjetio da ima neko crvenilo na dlanu. Ignorisao ga je, međutim crvenilo je bilo uporno i sve strašnije. Dvije nedelje kasnije, pretvorilo se u otok plave boje.

Tek kada se tom otoku priključio i nepodnošljiv bol u stomaku, odlučio se da se obrati ljekarima i vidi šta se dešava. Od ostalih simptoma imao je i groznicu, smanjen apetit i šest nedelja se kaže, svake noći obilno znojio.

Za to vrijeme izgubio je 12 kilograma. Ljekari su ga hitno uputili na testiranje gdje su pronašli komade mrtvog tkiva u slezini i lijevom bubregu. Pored toga, imao je inficiranu masu tkiva na aortnom zalisku koji reguliše protok krvi od srca do glavne arterije.

Našli su mu i povećanu koncentraciju bakterije streptococcus salivarius u ustima.

Sve to dovelo je do zastrašujuće dijagnoze: endokaritis, odnosno zapaljenje srčanih zalizaka. Ljekari kažu da je cijeli proces započeo odlaskom kod zubara, gdje su opasne bakterije iz usta krenule da mu se šire tijelom. Nije pomogla ni njegova, kako kažu ljekari, loša oralna higijena.

Endokaritis i inače mogu da izazovu krvarenje i upala desni, a često se dešava da nakon posete zubaru bakterije krenu da se šire pa se bolest manifestuje u punom zamahu.

Na svu sreću, neimenovanom mladiću antibiotici su pomogli za svega dva dana, ali moraće na operaciju kako bi mu se popravila aneurizma i zamijenio srčani zalizak. Kada se ovo stanje, upozoravaju ljekari, zanemaruje, dovodi do infarkta i potencijalne smrti.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: