25.03.2018 u 13:51 | Kako smršati, Zanimljivosti | Komentara:

GDJE ODLAZI MASNOĆA IZ NAŠIH TIJELA KADA SMRŠAMO? Odgovor će vas iznenaditi!

Svijet je u posljednje vrijeme postao opsjednut dijetama i gubitkom kilograma, a opet, malo nas zna gdje zapravo nestaje masno tkivo iz našeg tijela.

zena-vjezba

Čak 150 liječnika, nutricionista i osobnih trenera koje su ispitali novinari Daily Maila, nisu znali odgovor na to pitanje.

Najčešća zabluda je da se mast pretvara u energiju. Neki odgovori su bili i da se mast pretvara u mišiće, a drugi su pretpostavljali da izlazi kroz debelo crijevo.

Samo tri stručnjaka odgovorila su ispravno, što znači da 98 posto zdravstvenih radnika u istraživanju nije znalo objasniti gubitak kilograma.

Stoga, ako ne u energiju, ako ne u mišiće, a ni stolicu, gdje onda ide mast?

Dvojica znanstvenika sa Sveučilišta u New South Walesu, Ruben Meerman i Andrew Brown, su objasnila.

Točan odgovor je da se mast pretvara u ugljični dioksid i vodu. Izdišete ugljični dioksid, a voda izlazi iz tijela putem mokraće ili znoja.

Ako izgubite 10kg masti točno 8,4kg izađe kroz vaša pluća, a 1,6kg se ostaje u obliku vode. Drugim riječima, gotovo sve kilograme koje izgubimo – izdahnemo.

Gotovo sve što pojedemo izađe van kroz pluća – svaki ugljikohidrat i masnoća koju organizam probavi izlazi iz tijela u obliku ugljičnog dioksida i vode. Isto je kad se radi o alkoholu.

Proteini dijele istu sudbinu, osim malog dijela koje se pretvara u ureu koja se izlučuje urinom.

Jedino iz hrane što stiže do crijeva neprobavljeno su vlakna, sve ostalo što progutate apsorbiraju krv i organi.

Ako unesete 3.5 kilograma hrane i vode u tijelo uz 600g kisika, tada iz tijela morate izbaciti 4.1kg da se ne bi udebljali, a i više ako nastojite smršavjeti. Da bi izgubili 100g masti morate izdahnuti 280g ugljičnog dioksida.

No, vrijedi li pravilo da ako želite izgubiti više kilograma, samo morate disati? Nažalost, ne. Jedini način da povećate količinu ugljičnog dioksida u tijelu jest da povećate kretanje mišića.

Stoga je najbolji način za mršavljenje da čim prije krenete u šetnju. Tako ćete tri puta ubrzati svoj metabolizam, baš kao i prilikom usisavanja i drugih kućanskih poslova…

Izvor: jutarnji

Vaš komentar na članak: