05.04.2020 u 18:02 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

Doktor Svetomir Bojanin: Koronu ćemo zaustaviti samo ako budemo živeli sa decom!

Na Fejzbuk strani Centra za logopediju i ranu intervenciju Dr Nestorov objavljen je zanimljiv pogled na trenutnu situaciju iz ugla prof. dr Svetomira Bojanina. Evo šta on kaže:

doktor

Današnja deca nisu navikla da nešto nema ili da ne može.

Svako odlaganje zadovoljstva je pozitivan vaspitni čin i biće korisno deci u životu. Dete mora da zna i za NE i za DA od prvih dana života. Sada je prilika da im se to objasni!

Ne vaspitava se rečima, već delima!

Nikada na internetu i u knjižarama nije bilo više “kakopedija” (kako ovo, kako ono, zašto ovo…) i udžbenika iz popularne dečje psihologije, a roditelji nikada nisu bili u većoj dilemi kako treba da vaspitavaju decu. Ako se držite uputstava i recepata za vaspitanje, vaš trud je uzaludan.

Ne vaspitava se rečima, već delima.

Ne oslanjajte se na mašine i ne umećite ih između sebe i deteta

Danas su popularni časovi preko kompjutera. Sad imaju i časovi govora za decu preko interneta i oni sigurno nisu štetni, ali nisu ni neophodni.

U ovoj situaciji je korisnije da dete sluša prirodan glas roditelja i prirodan izgovor dok roditelji komuniciraju sa decom, dok se igraju, dok nazivaju njihove igračke, njihove ljutnje. Važno je da decu i jedni druge obuhvatimo ljudskim glasom.

Ne oslanjajte se na mašine i nemojte ih umetati između vas i dece.

Biće vremena za stručnjake, jer neće ovo trajati predugo.

( LijekiPriroda.com )

Vaš komentar na članak: