12.05.2018 u 14:21 | Biljke, Zanimljivosti | Komentara:

Posuo je sodu bikarbonu oko paradajza: Evo zašto biste i vi to trebali uraditi VEĆ DANAS!

Kod nekih sorti iz vašeg vrta, posebno kod paradajza, ne funkcioniše sve uvijek kako treba i kako ste zamislili. Tu je dobrodošla pomoć. Ovo su neki savjeti za uzgajanje da vaš paradajz bude bolji i ukusniji.

soda-pradajz

Sadite paradajz horizontalno na zemlji!

Paradajz raste vertikalno, ali stvarno dobar trik je da raste horizontalno. Zašto? Pa to pomaže biljci da razvije mnogo jači i širi korjenov sistem. Važno je da listovi koji su na vrhu biljke ostanu iznad tla. Biljka će rasti vertikalno, ali će razviti jače kojrene, piše “Likemag“…

Pospite sodu bikarbonu po zemlji

Soda bikarbona je neka vrsta tajnog oružja koja osigurava da paradajz raste dobro! Kada je biljka porasla oko 2,5 cm, 4 kašičice treba posuti oko biljke, ali vodite računa da ne dohvati biljku. Proces možete ponoviti neko vrijeme prije same berbe. Soda bikarbona će osigurati da se smanji kiselost zemljišta i da paradajz bude ukusniji.

Kako se riješiti ptica koje jedu paradajz?

Ne znamo samo mi ljudi da je paradajz stvarno ukusan. Čak i ptice u našim baštama to znaju odlično. Da biste ih spriječili da jedu paradajz ostavite posudu sa vodom pored same biljke. Tako će ptice moći da ugase žeđ, bez potrebe da pribjegavaju zrelim plodovima i tako će ostati više za vas.

Posadite prezreo paradajz ponovo

Još jedna sjajna ideja je da posadite prezreo paradajz. Da, stvarno radi! Prije nego što odložite stari paradajz u otpad, trebalo bi da ga koristite za nešto praktičnije. Isjecite paradajz na kriške i stavite ga u zemlju u saksiju. Nakon toga dodajte zemljište na vrh. Trebaće mu sporadično 1-2 sedmice da ponovo poraste, a nakon toga ga možete presaditi.

Ovog ljeta velika i ukusna berba paradajza nema više prepreka.

Izvor: likemag

Vaš komentar na članak: