25.05.2020 u 8:23 | Biljke, Zanimljivosti | Komentara:

Beba dobila opekline od cvijeta, mama upozorila druge na oprez

U roku od 24 sata njezini obrazi bili su prekriveni crvenim plikovima. Mislili su da se radi o opeklinama od sunca. Odjurili su bolnicu, a malena je provela noć na odjelu za opekline.

bebać

Majka petero djece Claire Hardwick (29) iz Lancastera u Engleskoj, ispričala je kako je njezina tromjesečna kćer Lottie hitno odvedena u bolnicu nakon što joj je starija sestra Lexi (8) u sjedalicu stavila ‘lijepo cvijeće’, a zapravo se radilo biljci medvjeđi dlan, piše DailyMail. Ona je inače ljekovita, ali ako se dira golim rukama može prouzročiti opekline.

U roku od 24 sata njezini obrazi bili su prekriveni crvenim plikovima. Mislili su da se radi o opeklinama od sunca. Odjurili su bolnicu, a malena je provela noć na odjelu za opekline.

Majka apelira roditeljima da pripaze na to što djeca uzimaju u prirodi.

- Nisam znala da ova naizgled lijepa i bezazlena biljka može učiniti tako nešto. Nisam znala da je biljka opasna – kaže Claire.

This pretty little f***er is lethal!!! Please people dont let your kids pick it!!! We walked down the cycletrack on…
Objavljuje Claire Hardwick u Ponedjeljak, 18. svibnja 2020.

Obitelj je bila u šetnji, a Lexi je mlađoj seki stavila ‘prekrasni bijeli cvjetić’ između nogu u dječjoj autosjedalici. Lottie je biljku sigurno dotaknula rukama pa se dirala po licu. Navečer joj je lice bilo crveno, a iduće jutro nastala su debela crvena zadebljanja na obrazima.

Liječnici su prvo mislili da se radi o opekotinama od sunca, no posumnjali su i na biljku nakon što su im roditelji ispričali priču.

- Ne znaju još hoće li Lottie ostati ožiljci. Nadamo se da neće. Važno je da je živa i da se oporavlja – zaključuje mama.

Medvjeđi dlan ili šapika je tipična kontinentalna biljka. Raste tamo gdje ima vlage, a viđamo je po livadama, rubovima šuma, i uz šumske puteve. Inače sadrži vitamin C, karotin, eterična ulja, škrob i šećer, ali prilikom sakupljanja valja biti oprezan jer vas može opeći, pišu Hrvatske šume. Njezin sok je fotosenzitivan, a sadrži spoj furokumarin i stoga je nije preporučljivo brati golim rukama niti za jakog sunca. Naglašavaju da su iz porodice Umbelliferae neke od najotrovnjih i najsmrtonosnijih vrsta pa sakupljač mora biti siguran da je to upravo ova biljka.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: