21.03.2018 u 10:55 | Kućni savjeti | Komentara:

ZBOG OVOGA DOBIJATE VELIK RAČUN ZA STRUJU: Ovih pet uređaja troše struju i dok su isključeni

Osim što će vam uštedjeti novac, isključivanje uređaja iz struje sigurnije je u slučaju grmljavinskog nevremena kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udara groma.

brojilo-struje

Znate li da vaši kućanski aparati vode tajni život dok su isključeni? Ovo je popis uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

Punjač mobitela

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lijeni izvući kabel. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Digitalni TV prijemnik

Malo je ko svjestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju primati signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Televizor

Jeste li znali da pritiskom tipke za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabel iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Računala i laptopi

Čak i kada su isključena, stolna i prijenosna računala u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, radije ih izvucite iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

Uređaji s mjeračem vremena

Svako ima barem jedan takav u kućanstvu. Radijske budilice, mikrovalne pećnice, glazbene linije, DVD playeri – svi oni pokazuju vrijeme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostaloga, jedino je rješenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: