11.03.2018 u 20:50 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentara:

Skriveni razlozi: Stalno ste umorni, i ovo mogu biti okidači

Osjećate se umorno danima? Tvrdite da je to samo zbog posla i premalo sna? Moguće, ali trebali biste provjeriti i skrivene razloge zbog kojih ste možda umorni.

umor-pixabay-620x348

Prvo, naravno, morate provjeriti da li ste imali dovoljno sna u posljednjih nekoliko dana, da li ste bili preopterećeni poslom, da li ste pod stresom… Ukoliko smatrate da to nisu razlozi broj jedan, onda je vrijeme da preispitate one koji se “kriju”.

Bolesti

  • Da li ste čuli za hipotiroidizam? On je među top skrivenim razlozima za umor. Do njega dolazi kada nastane disproporcija između potreba tkiva za tiroidnim hormonima (odgovorinim za regulaciju metabolizma) i sposobnosti štitne žlijezde da luči te hormone.
  • Do toga može doći zbog stresa, reakcije na neku hranu, autoimune bolesti, poremećaja hipotalamusa, pa i trudnoće.
  • Simptomi na koje trebate paziti su: stalni umor, bolovi u zglobovima, slaba koncentracija, izrazit umor nakon konzumacije određene hrane (koja snižava nivo tiroidnih hormona), depresija…
  • Ukoliko primijetite ove simptome zamolite ljekara da vam zakaže provjeru tiroidnih hormona.
  • Problem može nastati i zbog kandide, gljivične infekacije, koja napada probavni trakt. Ona se “hrani” šećerom, rafinisanom i obrađenom hranom i može da vas “obori” i oslabi imunitet.
  • Za umor može biti odgovoran i lupus, autoimuna bolest u kojoj je imunološki sistem poremećen, postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo. Prate ga bol u zglobovima, konstantni umor, anemija i osjećaj kao da imate gripu.
  • Postoji mogućnost i da bolujete od hroničnog umora, bolesti novijeg doba. Za to nema nekog određenog lijeka, ali porede ga sa općim osjećajem bezvoljnosti. To može biti zbog stresa, pritiska, slabog imuniteta, poremećaja hormona…


Ženski problemi

PMS i menopauza mogu također biti odgovorni za umor. PMS nas čini razdražljivim, iscrpljuje nas i imamo osjećaj težine. Što se tiče menopauze, taj osjećaj može biti posebno izražen u prvim mjesecima, posebno, ako niste imali menstruaciju već šest mjeseci.

Dijetalni umor

Osjećaj umora i slabosti obično prati one koji se odluče na stroge dijete. Ako unosite nedovoljno kalorija osjećat ćete se slabo, pospano i teško, jer se metabolizam usporava. Potrebno vam je barem 2.000 kalorija dnevno ako ste umjereno aktivni, a čak 2.500 za one koji redovno vježbaju.

Izvor: faktor

Vaš komentar na članak: