13.03.2018 u 18:43 | Zdravlje | Komentara:

Na ovih 6 načina svakodnevno uništavamo jetru, a ni jedan od njih nije alkohol

Jetra je najveća žlijezda u tijelu te jedan od ključnih organa, a glavna funkcija jest eliminacija toksina iz našeg organizma. Jetra filtrira krv iz crijeva te obrađuje hranjive tvari koje se pretvaraju u energiju te se bez ovoga organa ne može živjeti.

ostecena-jetra-simptomi

Alkohol je najveći neprijatelj te je među glavnim uzročnicima ciroze jetre, no postoje i brojne druge stvari koje loše utječu na jetru, a da to možda niste znali.

Prejedanje prerađenom hranom
– Takva hrana prepuna je masnoća i konzervansa koji oštećuju jetru, a pretjerano masna hrana može dovesti i do bolesti masne jetre koja je opasna koliko i zvuči.

Ne vježbate
– Uravnotežena i zdrava prehrana ključna je za zdravlje organizma, no vrlo je važno i održati tijelo u formi. Vježbanjem se reducira količina ugljikohidrata iz tijela pa tako i smanjuje količina koja se pohranjuje u jetri.

Malo ste deblji
– Svima je jasno da je pretilost opasna, no iako možda nemate baš takvih problema, previše sala ipak imate. Jasno je kako ne mogu svi imati savršenu liniju, no morate znati da gojaznost također loše utječe na vaše organe, posebice jetru. Gojazne osobe često pate od nealkoholnog steatohepatitisa, sindroma koji izaziva oštećenje jetre, a javlja se najčešće kod žena srednje dobi s prekomjernom težinom.

Pretjerujete s lijekovima
– Mnogi lijekovi koje pijete za bolove, upale, zatvor, nesanicu i sl. sadrže acetaminofen, odnosno paracetamol koji, ako ga uzimate previše, dovodi do oštećenja jetre. Važno je zbog toga čitati sastojke lijeka koji pijete jer možda ne znate u kojim količinama unosite spomenuti sastojak.

Dodaci za mršavljenje
– Nije znanstveno dokazano da bilo koji od dodataka za mršavljenje, primjerice oni u tabletama, uistinu i pomažu pri gubitku težine. No, poznato je da takvi dodaci mogu biti izrazito opasni za jetru.

Lijekovi na recept
– Jednako kao i oni iz slobodne prodaje, i lijekovi na recept imaju negativan učinak na jetru. Najštetniji su antibiotici i lijekovi za suzbijanje napadaja koji dovode do oštećenja jetre ako se uzimaju u pretjeranim količinama. Kada pijete antibiotike, morate paziti na to kako se osjećate te ako primijetite bilo kakve promjene, javite se liječniku.

Izvor: vecernji

Vaš komentar na članak: