24.03.2018 u 18:13 | Featured | Komentara:

7 stvari koje upozoravaju na RAK – a 90 odsto ljudi ih IGNORIŠE

Ljudsko tijelo šalje signale kada nešto nije u redu. Mnogi od nas ne reaguju na simptome raka, uvjerni da će proći i da će sve biti u redu. Ako kod vas ili vaših bližnjih primjetite neke od ovih promjena, nemojte da donosite brze zaključke. Najbolje je da posjetite doktora.

tijelo-signali-620x310

1. Maligne promjene na koži

Nepravilne promjene na koži mogu da budu znak raka kože ili dojke. Ovde spadaju čvorovi u dojci ili ispod pazuha, iritacija ili osip nepoznatog porekla.

2. Stalni kašalj

Konstantan kašalj je jedan od simptoma bolesti pluća, koja može uzrokovati smanjeni apetit, nagli gubitak tjelesne težine, dok u podmaklim fazama karcinom može da izazove iskašljavanja krvi i otežano disanje.

3. Promjene u digestivnom traku

Rak digestivnog trakta javlja se u vidu krvi u stolici, gnojnog sekreta i spontane defekacije.

4. Sekret u mokraći

Ovo može da bude rak bubgrega, koji se ispoljava i kao krv u mokraći, hipertenzija, bolovi u bubrezima i hronična malaksalost.

5. Svrab kože

U većini slučajeva, osip kože nije povezan sa tumorima, ali kliničko iskustvo pokazuje određenu vezu. Rak kože dovodi do genitalnog svaraba, dok je svrab u nosu posljedica tumora mozga.

6. Naglo mršavljenje

Neobjašnjivi gubitak težine može nastati zbog raka želuca. U svojim ranim fazama, kliničke manifestacije nisu tako očigledne. Međutim, simptomi koji ga prate prilično su rasprostranjeni:

- Gađenje na meso

- Rano zasićenje, osjećaj da ste jeli previše a u stvari ste uzeli malu količinu hrane

- Anemija

- Teškoće kretanja hrane kroz creva

7. Stalni bolovi u grlu

Ovdje je reč o dugotrajnim i učestalim upalama grla, koji mogu dovesti do raka grkljanja. Simptomi su:

- Otežano disanje i gutanje

- Osjećaj kao da imate kosku u grlu

- Promuklost govora i gubitak glasa

- Iskašljavanje krvi i loš zadah.

Ova zapažanja trebalo bi da uzmete kao upozorenje, a nikako kao dijagnozu, jer mogu biti povezani sa drugim bolestima. Međutim, ako ste primjetili bilo koji od gore navedenih simptoma, nemojte ih ignorisati. Konsultujte svog ljekara i idite na preglede.

Izvor: telegraf

Vaš komentar na članak: