13.05.2018 u 10:31 | Zdravlje | Komentara:

Ako imate neki od ovih šest simptoma, hitno otiđite kod doktora!

Medicinske informacije nikad nisu bile dostupnije nego u internetsko doba, a to često rezultira i povećanjem broja hipohondara koji na temelju nekoliko općenitih simptoma zaključuju da imaju fatalnu bolest, Doktori pozivaju na oprez u slučaju tih “samodijagnozama” te ističu u kojim slučajevima treba hitno požuriti doktoru, a u kojima vaši simptomi mogu pričekati da ih procijeni neko stručniji od vas.

oko

1. Iznenadne promjene u govoru

Počne li osoba zamuckivati, imati teškoća u izgovaranju riječi ili naprosto frrljati – to je česti simptom neurološkog ispada, primjerice moždanog udara. U takvim je slučajevima nužno odmah reagirati, jer se može ponoviti udar ili pak smanjti nastala šteta. Simptomi koji se obično nadovezuju su vrtoglavica, poteškoće podizanja jedne od ruke, zbunjenost.

2. Utrnuli ud bez ikakvog očiglednog razloga

To se stanje još naziva i periferlnom neuropatijom, a opisuje grupu simptoma koji mogu obuhvatiti živce izvan mozga i kralježnice. Ako osjećaj utrnutosti i obamrlosti ne prolazi ni nakon razgibavanja, otiđite doktoru da što prije otkrije uzrok, koji može biti od embolije do neurološke bolesti.

3. Iznenadna i probijajuća glavobolja koja ne popušta

Ako se taj simptom javio nakon teškog fizičkog iscrpljivanja, a popraćan je kašljanjem – može biti znak krvarenja u mogu. Drugi simptomi uključuju ukočen vrat, poteškoće u govoru, gubitak svijesti.

4. Crne mrlje ispod očiju

Jave li se mrlje na površini kože ispod očiju nakon povraćanja ili proljeva, tada se vjerovatno radi o ozbiljnom slučaju dehidracije koji se jedino može liječiti infuzijom. U druge simptome spadaju neobjašnjiv umor, zbunjenost, prestanak mokrenja, slab i ubrzan puls.

5. Snažna bol u prsima/čeljusti/ramenu/leđima

Podmukla i probadajuća bol koja ne prolazi uz osjećaj slabosti jedan je od najočitijih predznaka infarkta.

6. Povraćanje nakon udarca u glavu

Težak udarac ili ozbiljna povreda glave zahtijeva brzi pregled doktora kako bi se smanjio rizik oštećenja mozga. Ako se nakon traume javlja nesvjestica, gubitak sluha, povraćanje, dvostruke slike, krvarenje iz nosa ili uha te gubitak pamćenja – požurite na hitnu!

Izvor: avaz

Vaš komentar na članak: