16.07.2018 u 9:56 | Zdravlje | Komentara:

ŠTO SVE LIJEČE MORE I SUNCE? Iskoristite sve blagodati ljetovanja

Znate li da more ima ljekovita svojstva? Osim što nam pruža užitak u plivanju i ronjenju, more olakšava i mnoge tegobe poput artritisa i alergija. Otkrivamo vam u kakvim vam sve stanjima more može biti od velike pomoći.

more-pixabay
Ljetovanje na moru zaista je lijek i za dušu, ali i za tijelo. More ima niz ljekovitih svojstava koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Upravo zbog toga mnogim se ljudima savjetuje odlazak na more kao dio terapije. Otkrivamo vam koje su sve dobrobiti ljetovanja na moru i kako vaš organizam može profitirati od toga.

Alergije

More je izvrstan saveznik u borbi protiv alergija. Posebno dobro djeluje na ljude kod kojih se javljaju kožne alergijske reakcije. Zašto? More, odnosno morska sol, ima svojstva antihistamina, ali i antiseptika. Otkrila su to brojna istraživanja koja su pokazala i da more alergičnim osobama ublažava alergijske reakcije, odnosno u nekim slučajevima u potpunosti ih uklanja. Takođe, morski zrak astmatičarima olakšava disanje, a tijekom ljetnih dana, kada cvate ambrozija, morski krajevi nude sjajno utočište.

Artritis

Osobe koje imaju problema s artritisom i sličnim tegobama, svakako trebaju more da im olakša njihovo stanje. More, naime, smanjuje upalne procese u tijelu te ublažava bol. Jedno je američko istraživanje pokazalo da osobe koje pate od reume prijavljuju znatno bolje opše stanje organizma nakon boravka na moru.

Kožne bolesti

Ako imate dermatitis, ekcem, psorijazu ili neku drugu kožnu bolest, svakako biste se tokom ljetnih mjeseci trebali kupati u moru. Naime, morska sol bogata je mineralima, magnezijem, željezom, kalijem i kalcijem. Sve to poboljšava zdravlje kože, čije se stanje mijenja nabolje u vrlo kratkom vremenu. Osim toga, sunce i mora blagotvorno djeluju i na prištiće, pa je koža nakon godišnjeg ljepša nego ikad.

Kosti

Za zdravlje kostiju neophodan je vitamin D. Osim za kosti, vitamin D ključan je i za mnogo drugih funkcija u organizmu, a važan je i za prevenciju od nekih ozbiljnih bolesti poput karcinoma. Vitamin D u organizam se unosi sunčanjem. To, dakako, ne znači da se trebate izlagati suncu tokom podnevna. Sunčajte se rano ujutro i kasno naveče i pripazite da se ne mažete previsokim zaštitnim faktorom jer koža neće dobiti potrebnu količini vitamina D.

Stres

Opšte je poznato da je stres uzročnik gotovo svih bolesti. Protulijek je opuštanje, a za tu je pak aktivnost najbolje ljetovanje na moru. Zašto? More, među ostalim, ima i velike količine magnezija koji je odličan saveznik u borbi protiv stresa. Kad tomu dodamo i izležavanje na suncu, potpuno je jasno zašto ljetovanje dobro liječi stres.

Izvor: nezavisne

Vaš komentar na članak: