24.03.2020 u 18:25 | Recepti, Zdravlje | Komentara:

Obavezno piće tokom pandemije: Limunada i cink! Evo zašto!

Ukoliko imate simptome korona virusa, ili vas jednostavno grebe grlo zbog alergije ili običnog gripa, savjet stručnjaka je da u organizam unosite što više tečnosti. Tečnost će spriječiti dehidraciju organizma koja može nanijeti ozbiljne posljedice po zdravlje.

limunada-609273_640

Stoga se preporučuje da stalno pijuckate po malo tečnosti kao što je voda, mlak čaj, čaj sa medom, kafa, limunada, supice i td.

Zašto limunada?

Svježa limunada je puna vitamina C, a upravo se ovaj vitamin uspješno bori protiv svih vrsta virusa, pa i koronavirusa. Preporuka je da se cijeli dan ispija limunada, ali nikako hladna. Možete je zasladiti domaćim medom, a da biste pojačali ukus, slobodno dodajte i malo cimeta.

Cimet i limunada uspješno jačaju imunitet.

Zašto cink?

Nedostatak cinka može da uzrokuje niz fizioloških promjena i problema. U nekim istraživanjima se pokazalo da uzimanje cinka u ishrani može da smanji smrtnost među djecom koja imaju akutnu infekciju donjeg respiratornog sistema.

Hrana bogata cinkom pomaže u održavanju moždane strukture i generalnog zdravlja nervnog sistema. Ovaj mineral bitan je za stvaranje rezervi insulina i podstiče njegovu funkciju. Kompleks cinka i insulina nalazi se u ćelijama pankreasa, a kada tijelo nema dovoljno tog elementa, postoji mogućnost nastanka dijabetesa. Primećeno je da dijabetičari imaju dvostruko manju količinu cinka od normalne.

Za razliku od nekih materija, telo ne može da skladišti cink, što znači da je potrebno svakodnevno uzimanje cinka kroz hranu. Ljudski organizam sadrži oko 2-3 grama cinka. Preporučena dnevna doza za žene je 8 mg dnevno. Kod trudnica se taj broj povećava na 11 mg, a kod dojilja na 12 mg. Unos cinka u trudnoći će pozitivno uticati na zdravlje bebinog mozga.

Stoga, sve što možete da uradite tokom pandemije je da mislite pozitivno i da vodite računa o svom zdravlju! Ko se čuva – i bog ga čuva.

Izvor: stil

Vaš komentar na članak: